Kasno proljeće i ljeto vrijeme je domaćeg povrća, vrijeme je svježih salata. A salata ima novo značenje ako je pripremite od kruha i to starog kruha. Odlična ideja, jer osim što je salata poznata pod nazivom panzanella ukusna ovo je i način kako se možemo pobrinuti da stari kruh ne završi kao food waste. Panzanella dolazi iz Italije, iz Toskane, i po tradicionalnom receptu  uz kruh se dodaju rajčice ali i krastavci, paprike, luk. Dodatkom maslinovog ulja, octa ali i mozzrelle ova salata je više od priloga! Recepti su brojni ali svima je zajedničko – pripremljenu salatu ohladite u hladnjaku, oduševit će vas.

Sastojci
150 g staro kruha
2 žlice bijelog alkoholnog octa
2 manja luka
400 g rajčice
1 krastavac
1 češanj češnjaka
1 žlica crnih maslina
4 žlice maslinovog ulja
svježi bosiljak
sol, papar

Priprema
Razlomite kruh na komadiće pa prelijte mješavinom od 100 ml vode i ½ žlice octa. Lagano izmiješajte rukama i ostavite desetak minuta. Narežite povrće na tanke ploškice, kockice i trakice, češnjak sitno nasjeckajte. Operite i protresite listiće bosiljka. Za preljev izmiješajte ulje, ocat, sol i papar. Prelijte po povrću. Na kraju dodajte masline i komadiće kruha te ukrasite bosiljkom. poslužite kao prilog pečenom mesu ili ribi.