U nedjelju, 30. svibnja, obilježavamo Dan državnosti. Na taj je dan konstituiran demokratski izabran višestranački Sabor. Hrvatska je još bila dio SFRJ. U ponedjeljak, 25. svibnja bio je Dan neovisnosti kojim se obilježava pokretanje postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika 25. lipnja 1991. godine. Tu je odluku Sabor donio šest dana nakon referenduma na kojem su građani odlučili da Hrvatska "ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi". U petak, 28. svibnja, su Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Na taj je dan 1991. bila prva smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Ova Trica podsjeća na neka detalje hrvatske vinske povijesti iz 1991. godine.

Obitelj Šember napunila je prve butelje

Prijelomni događaji u hrvatskom vinarstvu 1991.
StoryGourmet Press Šember, macerirani rajnski rizlig MMXI, 2011. Cijena - 163 kune

Mješavina bijelih sorata bilo je prvo vino koje je buteljirala plešivička obitelj Šember 1991. godine. Tad su o vinima brinuli Ružica i Stjepan Šember sa sinom Zdenkom i snahom Ivankom, a danas se u posao uključila i treća generacija, agronom Nikola, negdašnja vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija i najmlađa kći Klara. Šemberi su samozatajna i iznimno vrijedna obitelj čija je vinarija danas među najboljima u Hrvatskoj. Mješavine sorata u butelji sad nemaju, što ne znači da je uskoro neće biti, a proslavili su se pjenušcima, chardonnayjima, crnim pinotima i rizlinzima, posebno maceriranima na kojima je berba označena rimskim brojkama. Rizling MMXI, dakle iz 2011., u Mivi je 163 kune.

Ivo Enjingi dobio je znak ekološke proizvodnje

Prijelomni događaji u hrvatskom vinarstvu 1991.
StoryGourmet Press Enjingi, Venje bijelo, 2006. Cijena - 119,98 kuna

Iako je cijeli život obrađivao vinograd i radio vina u skladu s prirodnim načelima, Ivo Enjingi dobio je 1991. službeni znak ekološke proizvodnje. Ponešto vina iz te berbe, ne baš ni malo, ima u njegovoj "banci", kako naziva svoju arhivu, a otvara ih s prijateljima kad se posebno dobro osjeća. Teško ih je usporediti s onima koje je napravio poslije, a sad su u prodaji zato što Enjingi ne tipizira vina, ne trudi se da svake godine budu slična, nego prepušta grožđu da izrazi osobine pojedine berbe. Tridesetogodišnjih vina iz 1991. u prodaji više nema, ali čarobno je upola mlađe Venje bijelo iz 2006., mješavina graševine, rizlinga, sauvignon blanca, traminca i sivog pinota. Butelja je u Vrutku 119,98 kuna.

Zlatan Plenković započeo je seriju pobjeda na Sabatini

Prijelomni događaji u hrvatskom vinarstvu 1991.
StoryGourmet Press Zlatan Plenković, Grand cru 2011., magnum. Cijena - 459,98 kuna

Prvu među brojnim titulama za najbolje crno vino na Sabatini, tradicionalnom susretu vinogradara i vinara, legendarni Zlatan Plenković plavcem je osvojio 1991. godine. Te godine Plenković je osnovao i tvrtku Vitis, koju je poslije preimenovao u Zlatan otok, a njegov Zlatan plavac bio je putokaz brojnim vinarima kakva trebaju biti vina od te autohtone sorte. To je ostao do danas. Došli su poslije Zlatan plavac barrique pa slavni Zlatan plavac Grand Cru, koji nas je sve naučio da je plavac mali sorta za velika vina. Prije nekoliko godina promijenili su naziv u Grand Select, a Grand Cru iz velike 2011. godine može se u Vrutku kupiti u magnumu, boci od litre i pol, koja stoji 459,98 kuna.