Vrtne šparoge, i zelene i bijele, omiljeno su sezonsko povrće brojnih nacija. Uz Kinu najveći proizvođač zelenih šparoga je Peru, a u Europi to su Njemačka, Španjolska, Poljska... Zanimljivosti vezane uz ovo povrće su brojne a za istaknuti je da šparoge imaju veliki sadržaj vode, od 91 do 93%, blag okus, te što pripada istoj porodici kao luk i češnjak. Dobro se slažu s raznim jelima, odličan su dio raznih sezonskih salata, ali kako bi doživljaj vrtne šparoge bio savršen važana je i sama priprema. Zato donosimo zanimljive savjete kako bi šparoge ostale hrskave i pune okusa, te kako bi ga i vi uvrstili u redovnu prehranu. Za početak važno je oprati šparoge te im odvojiti tvrdi dio, nožem ili jednostavno rukom. A kako pripremiti šparoge?

Otkrivamo 5 metoda:
1. Kuhanjem – najjednostavnija i najbrža metoda za pripremu šparoga je kuhanje u slanoj vodi do trenutka kad voda zakipi. Ali kako bi kuhane šparoga zadržale sjajnu zelenu boju te tvrdoću i okus važno je pripremiti i ledenu kupku u kojoj ćete kuhane šparoge ohladiti te tako zaustaviti proces kuhanja.

2. Kuhanjem na pari – vremenski ova priprema traje nešto duže od samog klasičnog kuhanja ali je okus ovako pripremljenih šparoga odličan. Šparoge kuhane na pari također je važno prebaciti u ledenu kupku bez obzira namjeravate li ih poslužiti odmah.

3. Pečenjem – zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, šparoge prelijte maslinovim uljem, začinite s paprom i soli te pecite na podlozi za pečenje desetak minuta uz obavezno okretanje nakon 5 minuta pečenja. Šparoge će zadržati sočnost a poprimiti lijepu pečenu boju.

4. Grilanjem – kao i za pečenje i za ovu metodu pripreme važno je šparoge začiniti maslinovim uljem, paprom i soli. Samo grilanje traje 5 do 8 minuta, a ovako pripremljene šparoge odličan su prilog ali i razlog za pripremu raznih umaka.

5. Sotiranjem – narezane šparoge na komadiće od 5 cm dužine sotirajte na zagrijanoj tavi uz dodatak male količine ulja ili maslaca. Kroz 3 do 5 minuta pripreme te uz dodatak soli i papra šparoge su spremne za posluživanje.

Predstavljamo 5 metoda za savršenu pripremu šparoga
Profimedia