Priprema maslaca umijeće je koje se lako može savladati, baš kao i priprema onih aromatiziranih. Varijante su brojne i svaka pruža okus koji je lako zavoljeti bez obzira na to hoćete li maslac razmazati po svježem kruhu, prepečenom tostu ili ga dodati kao poseban začin na komad savršeno pripremljenog mesa ili svježu tjesteninu. Za pripremu ovog maslaca potrebni su nam omekšani maslac (birajte onaj domaći, vrhunske kvalitete), začinsko bilje, sastojci kao što su orašasti plodovi, sušene gljive, češnjak, sir, krupna, morska sol...

Pripremite začinjeni maslac
Profimedia 

Dovoljno je maslac ostaviti izvan hladnjaka kako bi omekšao te kako biste ga lako razradili viljuškom. Odabrane sastojke po potrebi usitnite kako bi se lakše povezali s maslacem, sve zajedno dobro pomiješajte te smjesu oblikujte i omotajte folijom. Svježe pripremljeni maslac ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi te ga poslužite uz jela po želji. Tako pripremljeni maslac, osim što jelima pruža sočnost, daje i posebnu aromu, što nam potvrđuje i sve veći broj recepata u kojima se preporučuju maslac aromatiziran aromatičnim biljem, maslinama, kaparama, čak i slanim inćunima. No nisu zanimljive i ukusne samo slane varijante aromatiziranih maslaca jer su one slatke odličan dodatak slasticama, kuglofima i voćnom kruhu. I najjednostavnija kriška tosta s malo slatkog maslaca ima novu dimenziju. Kušajte, zaljubit ćete se u novo lice maslaca.

MASLAC S KORIJANDROM I LIMETOM
225 g maslaca sobne temperature
2 protisnuta češnja češnjaka
3 - 4 žlice svježih, nasjeckanih listića korijandra
1 žlica soka limete
kora 2 limete

MASLAC S ORASIMA I GROŽĐICAMA
225 g maslaca sobne temperature
2 - 2,5 žlice smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice naribanog muškatnog oraščića
4 žlice prženih nasjeckanih oraha
4 žlice grožđica

MASLAC S KOZJIM SIROM I ČEŠNJAKOM

200 g omekšalog maslaca
100 g kozjeg sira
4 češnja prepečenog češnjaka
malo papra

PRIPREMA
Stavite omekšani maslac u posudu te pjenasto izmiješajte. Dobro umiješajte sastojke u maslac. Na čistu radnu površinu položite papir za pečenje ili prozirnu foliju. Na to stavite aromatični maslac pa oblikujte valjak, a krajeve zavežite kuhinjskim koncem ili tankom trakom. Ideje su brojne, pronađite vama najukusniju kombinaciju i ne zaboravite maslac čuvati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi te pripremljenu količinu potrošiti tijekom dva tjedan.

Pripremite začinjeni maslac
Profimedia