Jedan od razloga zašto volimo ljeto su i smokve - slatko voće često nazvano i rajskim voćem Mediterana. Taj nadimak i ne čudi s obzirom da su smokve ne samo ukusne nego i jako zdrave. Posjeduju mnoga svojstva, među ostalima i ono protupalno, antikancerogeno i antioksidativno a uz to su i odličan izvor magnezija, kalcija, kalija, bakra, vitamina A, B, C i K.

domaca tjestenina sa smokvama ivan pazanin
Profimedia 

Jedu se svježe i sušene, sirove i obrađene, a odlično idu i u slatka ali i u slana jela. Od njih se rade pekmezi, kompoti, kolači, idu u salate, serviraju se uz sir ili nareske poput pršuta i pancete a idu i u tjsteninu. Jedan takav recept donosi nam i Ivan Pažanin i provjerite ga u nastavku!

TJESTENINA SA SMOKVAMA
15dkg suhih smokava
15 dkg otkoštenih zelenih maslina
džem od suhih smokava
maslinovo ulje
sol, papar, češnjak
paški sir tvrdi

TJESTENINA:
1/2 kg brašna
10 žumanjaka
1 cijelo jaje
maslinovo ulje
malo vode po želji

Izmiješajte sastojke, razvucite tijesto i oblikujte tijesto koje želite. Kuhati u slanoj vodi al dente.

Na maslinovom ulju stoplite malo češnjaka, dodajte zelene masline i suhe smokve. Malo promiješajte i ubacite u to al dente skuhanu tjesteninu. Zalijevajte vodom od tjestenine i kad dobijete željenu gustoću dodajte još dvije žlice džema od smokava. Na kraju naribajte tvrdi paški sir po svemu i poslužite.