Ljeto je pravo doba za kušanje fantastičnih kombinacija sira i voća. Na raspolaganju su nam sočne breskve, lagano trpke kruške, kiselkaste jabuke, zrele i mirisne smokve - idealni partneri za sparivanje s raznim vrstama sira. Plate sa sirevima te one s voćem, sirevima, orašastim plodovima i medom kao predodređene su za druženje s prijateljima. Istraživanje tih novih okusa divno je hedonističko, ali ne i nezdravo iskustvo.

Zalogaji od voća i sireva
Profimedia 

Znate li da su jabuke čest pratitelj sira, a da je kriška crvenožute pink lady na kriški zrelog cheddara slastan je i privlačan doživljaj?! Oštri i ljutkasti plavi sirevi izvrsno će se pak složiti sa sočnim i slatkim breskvama te, također čestom kombinacijom, bobicama zelenog grožđa. Tvrđi elastični sirevi, poput goude, idealnog će para naći u zelenim kruškama. Osim tih sirovih prijedloga, posebna su priča recepti u kojima se voćni dio termički obrađuje, najčešće peče ili grila. Slatkoća koja nastaje zagrijavanjem i pečenjem razvija se u divnim mirisnim okusima koji kvalitetu sira podižu na višu razinu.

Salata od pečenih bresaka i plavog sira

Sastojci

3 breskve
2 šake mlade rikule
100 g gorgonzole
4 žlice balzamičnog octa
2 žlice meda
1/2 malog crvenog luka
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
sol
svježe mljeveni papar

Priprema

U tavici lagano zagrijte ocat pa smanjite vatru i reducirajte ga za otprilike polovicu. Maknite s vatre pa umiješajte med te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Luk narežite na tanke rezance. Narežite breskve na kriške. Zagrijte gril tavicu, malo je nauljite pa pecite breskve oko pola minute sa svake strane. Vilicom ili mini pjenjačom izmiješajte ulje, papar i sol pa prelijte preko rikule. Dodajte pečene breskve, nakapajte balzamičnim octom te pospite smrvljenim sirom i trakicama luka.

Ravioli s kruškama i gorgonzolom

Sastojci
200 g brašna
2 jajeta
sol
1 kruška
150 g oraha
300 g gorgonzole
svežnjić svježeg bosiljka
120 ml maslinova ulja
1 češanj češnjaka
150 g naribanog sira grana padano
papar

Priprema

Na radnoj površini napravite hrpicu od brašna, a u sredini udubinu. U nju izlijte razmućena jaja. Dodajte malo soli. Postupno, vilicom, miješajte jaja s brašnom. Kada su dobro izmiješani, rukama umijesite elastično tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da miruje oko 30 minuta. Krušku ogulite, očistite i narežite na sitne kocke. Nasjeckajte 100 g oraha. Gorgonzolu namrvite pa je pomiješajte s kockicama kruške i pola količine oraha. Razvaljajte tijesto i podijelite ga na dva dijela. Na prvi dio žličicom stavljajte hrpice nadjeva na jednakim udaljenostima pa režite raviole posebnim kalupom. Stisnite rubove. Nekoliko listića bosiljka odvojite, a ostatak stavite u multipraktik s 50 g oraha, češnjakom, 50 g sira grana padano te prstohvatom soli i papra. Izradite u pesto. Raviole kuhajte u vreloj vodi oko četiri minute pa ocijedite. Pomiješajte ih s pestom te ukrasite preostalim sirom, nasjeckanim orasima i listićima bosiljka.