Sunomono je salata, jelo koje zahvaljujući octu krastavce pretvara u nedoljiv obrok ili prilog brojnim jelima. A kako smo u sezoni domaćih krastavaca odličan je trenutak okušati se u pripremi ove salate. Naziv dolazi od riječi SU koja je na japanskom pojam za ocat, riječi NO koja znači pripadati te riječi MONO što je pojam za stvari, pa je lako zaključiti kako je za uspjeh ovog jela zaslužan upravo ocat.
Sunomono, salata s krastavcima
Sastojci
2 do 3 krastvaca, tanko narezana
1 žličica soli
¼ šalice rižinog octa
1 žlica mirina
1 žlica šećera
2 žlice soja umaka
sjemenke sezama
Priprema
Jednostavno ljetno jelo koje osvježava i lako se priprema, odličan je prilog uz jela od mesa. U srednje veliku posudu dodajte tanko narezane krastavce i sol. Dobro promiješajte i pokrijte. Ostavite pokriveno 10 minuta. Pomiješajte rižin ocat, mirin, šećer i soja umak. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Rukom iscijedite tekućinu iz krastavaca, prebacite krastavce u čistu zdjelu. Prelijte krastavce preljevom i dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite pokriveno sat do dva prije posluživanja. Poslužite uz dodatak sjemenki sezama.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.