Sunomono je salata, jelo koje zahvaljujući octu krastavce pretvara u nedoljiv obrok ili prilog brojnim jelima. A kako smo u sezoni domaćih krastavaca odličan je trenutak okušati se u pripremi ove salate. Naziv dolazi od riječi SU koja je na japanskom pojam za ocat, riječi NO koja znači pripadati te riječi MONO što je pojam za stvari, pa je lako zaključiti kako je za uspjeh ovog jela zaslužan upravo ocat. 

Sunomono, salata s krastavcima
Sastojci

2 do 3 krastvaca, tanko narezana
1 žličica soli
¼ šalice rižinog octa
1 žlica mirina
1 žlica šećera
2 žlice soja umaka
sjemenke sezama

Priprema

Jednostavno ljetno jelo koje osvježava i lako se priprema, odličan je prilog uz jela od mesa. U srednje veliku posudu dodajte tanko narezane krastavce i sol. Dobro promiješajte i pokrijte. Ostavite pokriveno 10 minuta. Pomiješajte rižin ocat, mirin, šećer i soja umak. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Rukom iscijedite tekućinu iz krastavaca, prebacite krastavce u čistu zdjelu. Prelijte krastavce preljevom i dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite pokriveno sat do dva prije posluživanja. Poslužite uz dodatak sjemenki sezama.

Japanska kuhinja i sunomono salata
Profimedia