Iako se jedu tijekom cijelog ljeta, zapravo je kolovoz nekako pravi mjesec breskvi. Tad im plod bude najzreliji pa i najukusniji, idealan za branje i pripremu pekmeza. Naime, da bi pekmez od ovog voća bio ukusan i sladak, i plod mora biti zreo i mekan, da se lakše može obraditi. Dakle, trk na tržnicu ili neki lokalni OPG, opskrbite se domaćim breskvama te pripremite staklenke ovog jako ukusnog pekmeza.
Evo što vam treba od sastojaka (za nekih 15-ak staklenki)
10 kg breskvi
3 kg šećera
2 želina
sok polovice limuna (može i od cijelog, ovisi o ukusu)
Priprema:
Breskve dobro operite i izvadite koštice. U lonac veće zapremnite stavite prepolovljene breskve, dodajte polovicu šećera i sok pola limuna. Breskve uz često miješanje kuhajte na sredne jakoj vatri dok ne omekšaju, po prilici 15-20 minuta, dok se ne počnu raspadati. Kada breskve omekšaju dobro ih usitnite štapnim mikserom a po želji ih možete i propasirati. Želin pomiješajte s ostatkom šećera i dodajte breskvama te potom sve skupa, uz miješanje, prokuhajte oko 20 minuta
Na vrhu će se početi stvarati pjenica, to je znak da pekmez gotov; pjenicu slobodno uklonite.
Skuhani pekmez ulijte u prethodno oprane i sterilizirane staklenke te ih zatvorite metalnim poklopcem. Pustite da se postepeno ohlade a čuvajte ih na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Pekmez možete koristiti kao namaz, za palačinke, kao dodatak kolačima…