U novom nastavku rubrike Iz Dikine kuhinje pišemo o - juhama. Naime, u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja”, Dika Marjanović-Radica, vrsna autorica i poznavateljica dalmatinske kuhinje, dio je posvetila ovom jelu - raznim mesnim, povrtnim, ribljim, gustim, bistrim… juhama. U nastavku ćemo donijeti recept za juhu od povrća po uzoru na njezin no prije toga ćemo se dotaknuti njezinih savjeta o juhama općenito koje je predstavila u izdanju “Dalmatinska kuhinja” iz 1951. godine.
Dika Marjanović-Radica u knjizi tako navodi da se kod svakog objeda, bez obzira je li riječ o običnom objedu ili svečanom, juha poslužuje kao prvo jelo. Najpopularnije su, kaže autorica, goveđa i kokošja juha a nakon toga slijede teleća, riblja i juha od školjaka. Navodi i bezmesne juhe, od povrća i leće koje su, kako kaže, hranjivije od mesnih juha iako se nazivaju - neprave juhe.

profimedia-0308995722
Profimedia 

Spominje i dodavanje jaja u juhe, kao način da se pojača hranjivost iste. Dodaje se na više načina - razmuti se cijelo jaje i ubaci u kipuću juhu, druga opcija da se odvoji samo žumanjak, koji se stavi u tanjur i preko njega se servira juha a treća, i po njoj najbolja, jest da se jaje umuti u hladnu tekućinu te se takvo dolijeva u kipuću juhu, malo po malo uz stalno miješanje.

Mi, dakle, u nastavku donosimo recept za povrtnu juhu kao i prijedlog ljetnog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje”.

RUČAK:
Juha od zelenja
Pećeni pilići, domaći rezanci
Imotska torta

VEČERA:
Nadjeveno povrće
Grožđe, cate

Povrtna juha:

Sastojci:
3-4 mrkve
šaka zelenog graška
šaka mahuna
2 manja krumpira narezana na kockice
malo cvjetače
malo bijelog kupusa, narezanog
3 žlice ulja
žlica brašna
sol i papar
žlica paste od rajčica

profimedia-0507899032
Profimedia 

Priprema:
Povrće stavite kuhati u lonac s vodom i kad zavrije posolite. Pustite kuhati dok povrće ne omekša. Za zgušnjavanje napravite zapršku od brašna, ulja i malo vode te to dodajte u juhu. Dodajte i papra te malo paste od rajčice. Juhu možete je izmiksati ili poslužiti s komadićima povrća. Dobro ide uz domaći kruh.