Vrijeme je grožđa, berba je u punom jeku i vinari su na iglama. Ipak, iako je vino prva asocijacija kad povezujemo grožđe s pićem, ovo voće odličan je dodatak i koktelima!

Stoga vam u nastavku donosimo tri recepta za koktele u kojima je grožđe ključan sastojak a jedan je koktel i bezalkoholan! Jednostavni su za izradu, sastojci su uglavnom lako nabavljivi a rezultat je itekako ukusan.

PISCO SOUR S BIJELIM GROŽĐEM

profimedia-0168507963
Profimedia 

Pisco Sour je najpoznatije piće napravljeno od Piscoa, (vrsta rakije koja se proizvodi u Peruu i Čileu) soka limete, šećera, bjelanjka i bitera. Ova verzija u recept ubacuje i svježe bijelo grožđe a rezultat je odličan!

Sastojci:
120ml Pisco (možete ga nabaviti u većim dućanima s pićem)
120ml svježe napravljenog soka od grožđa dobivenog miksanjem 1 šalice svježeg zelenog grožđa
60ml svježe iscijeđenog soka limete (oko 2 limete)
1 bjelanjak
1 žlica šećera - po izboru
Šaka leda

Priprema:
Prvo napravite sok od grožđa - izmiksajte ga u blenderu dok ne dobijete glatki pire. Procijedite smjesu i držite u hladnjaku.
Pomiješajte pisco, sok od grožđa, sok od limete, šećer, bjelanjak i led u blenderu. Miješajte dok se napitak ne zapjeni. Poslužite odmah!

SANGRIJA S GROŽĐEM

profimedia-0264878385
Profimedia 

Sangrija je jedan od onih koktela idealnih za one večeri kad imate goste. Napravite je ujutro, do večeri se lijepo ohladi i okusi se stope a s obzirom da se radi u vrču, ima je dovoljno za cijelu večer. Osim toga, recept je jako jednostavan, provjerite u nastavku!

Sastojci:
Boca suhog crnog vina (Merlot, Cabernet ili Pinot Noir)
2 šalice crnog grožđa
1 srednja naranča, narezana na kriške
1 srednja nektarina, breskva ili kruška (narezana na tanke kriške)
2 žlice meda
1 šalica gazirane vode

Priprema:
U vrču pomiješajte sve sastojke osim gazirane vode. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku 2 do 24 sata kako bi se okusi stopili.
Kad budete spremni za posluživanje, dodajte gaziranu vodu. Poslužite s komadićima voća ili s ledom.

BEZALKOHOLNI LIKER OD GROŽĐA I JABUKE

profimedia-0191448078
Profimedia 

Kratki opis ovog koktela bio bi - kuhano vino susreće jabukovaču ali bezalkoholna verzija! Začinjeno cimetom, klinčićima i paprom, oduševit će vas vaše svojom primamljivom aromom!

Sastojci:
4 šalice soka od grožđa
3 šalice nezaslađenog soka od jabuke
1 šalica vode
2 štapića cimeta
12 cijelih klinčića
8 pimenta u komadu

Priprema:
U velikom loncu pomiješajte sok od grožđa, sok od jabuke i vodu. Stavite cimet, klinčiće i piment na gazu, zavežite je i ubacite u lonac. Pustite da zavrije, potom smanjite toplinu i pirjajte nepokriveno sat do sat i pol ili dok se okusi ne sjedine. Začine izvadite i poslužite toplo.