Ribollita, gusta toskanska juha hranjivo je jelo koje se priprema od puno zelenog povrća, graha te starog kruha. Mirisna, ukusna, ona koja grije, jedno je od jela koje možemo opisati kao iskreni jesenski comfort food, obrok koji je odličan i dan kasnije. Ova se juha u talijanskoj tradiciji često smatrala sirotinjskom, jedno od jela koja pripadaju obrocima cucine povere, dok je danas to obrok koji privlači odličnom kombinacijom namirnica, okusom ali i umijećem posluživanja. Kombinacije i recepti za pripremu su brojni, često sastojci podsjećaju na minestrone, uz napomenu da u ovu juhu ne ide tjestenina. Ali ide, i to obilato, maslinovo ulje, češnjak, peršin, mažuran... okusi koji svaku verziju ove juhe čine još i boljom. A odlično je i za znati kako višak ove juhe možete pospremiti u ledenicu.

Sastojci:
1 luk
1 veća mrkva
½ glavice kelja
1 veći krumpir
1 celer, stabljika
200g pelata, može i iz konzerve
400g bijelog graha (iz konzerve ili suhog, namočenog preko noći)
lovorov list
maslinovo ulje
mažuran, timijan
nekoliko kriški suhog kruha
sol, papar

Priprema: operite, očistite i sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer. Grah procijedite, operite, polovicu usitinite, ostatak ostavite u zrnu. Kelj operite, narežite na trake. Ogulite krumpir, narežite ga na kackice. Pelate nasjeckajte na sitne komadiće. U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje, te na laganoj vatri pirjajte luk, mrkvu, celer dok ne omekšaju. Dodajte sol, papar i začine te pelate. Kad prokuha dodajte grah, u zrnu i usitnjeni, te krumpir. Podlijte s 0,75 l vode te kada zakipi dodajte kelj. Polupokriveno na laganoj vatri kuhajte oko 45 minuta kako bi sve povrće omekanilo i dalo kremastu teksturu. Poslužite uz prepečene kriške kruha i to tako da kruh stavite u tanjur te preko kruha dodate juhu. Dobar tek.