Ukoliko još niste, krajnji je trenutak za pripremu jesenskih jelovnika, a jelo koje se mora naći na tom popisu svakako je rižoto s bundevom. Kremasto, prožeto, lagano a hranjivo, ovo jelo odličan je obrok pripremljen po receptu koji donosimo ali i ono koje možete "pojačati" dodatkom malo mesa ili bijele ribe. Bundeva je zahvalna namirnica, izdašna, prihvatljive cijene, dostupna s domaćih polja, ona od koje se priprema cijeli niz odličnih jela. Birajte zdrave plovode, ali i bundeve koje se razlikuju ne samo po izgledu već po okusnim karakteristikama. Pa su tako neke bundeve odlične za pečenje, druge za juhe ili rižota, treće za kolače.

I ne zaboravite, za dobar rižoto je važno koristiti kvalitetnu rižu, jer tako spajate okuse, teksture, prožimate namirnice u odličan obrok.

profimedia-0474050445
Profimedia 

Rižoto s bundevom

Sastojci:

600 g mesa bundeve (npr. hokaido)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
3 žlice maslaca
250 g riže za rižoto
100 ml bijelog vina
750 ml temeljca
1 lovorov list
1 komadić korice neprskanog limuna
50 g naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema: nasjeckajte meso bundeve. Luk i češnjak ogulite, nasjeckajte te pirjajte na žlici vrućeg ulja i žlici maslaca dok ne postanu staklasti. Dodajte bundevu i rižu pa pirjajte još pet minuta. Ulijte vino te pustite da zavrije. Ulijevajte vruću juhu tako da je riža uvijek prekrivena. Dodajte lovorov list i koricu limuna te neka prokuha, potom dodajte juhe pa ponovno pustite da prokuha. Ponavljajte postupak sve dok se riža ne skuha (20 - 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i dvije žlice maslaca. Ukrasite peršinom.