U nedavno otvorenom Sushi & Wine baru Nomu u središtu Zagreba održano je proglašenje najbolje ocijenjenih vina mreže Salona pjenušavih vina 2022., na kojemu su najboljima među bijelim pjenušcima uručena priznanja. Na ocjenjivanje u Ljubljani pristiglo je 76 uzoraka koje su prijavili vinari ili vinski trgovci iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Pjenušava vina ocijenila je sedmeročlana komisija (trojica enologa, dva sommeliera, jedan WSET diplomant i jedan vinski novinar), a predsjednik komisije bio je slovenski enolog Dušan Brejc. Najvišu ocjenu (90,6 bodova) dobilo je pjenušavo vino iz slovenskog podruma Istenič - njihov Prestige extra brut 2013. koji je pobjednik u kategoriji bijelih pjenušavih vina, ali i ukupni pobjednik ocjenjivanja. Druga dva najbolje ocijenjena vina u ukupnom poretku i u kategoriji bijelih pjenušavih vina su pjenušci hrvatskih vinarija Kota iz Bregovite Hrvatske (88,4 boda i drugo mjesto za 235, extra brut, 2016.) i Degrassi (88,4 boda i treće mjesto za pjenušac Ferné, brut nature, 2018.). Na dodjeli priznanja su osobno sudjelovali vinari Miha Istenič, Tihomir Kota i Moreno Degrassi.

1_Press Nomu SSW 2022 )_ najbolje ocijenjeni.JPG
Julio Frangen 

"Nakon degoržiranja ovaj je pjenušac odležavao još godinu dana. Riječ je o riservi iz 2013. u kojoj u manjim količinama ima vina iz još 15 berbi, a vino je pomlađivano po principu solera te je to jedan dodatni elemnt, kao začin, dok osnovu pjenušca čini jedna dobra berba", rekao je Miha Istenič.

"1996. godine napravili smo svoj prvi pjenušac, i to svoj prvi Ferné, nazvan prema imenu položaja. Riječ je o brut nature pjenušcu blanc de blancs, dakle od chardonnayja", objasnio opisao je tako svoj pjenušac Moreno Degrassi, dok je Tihomir Kota, vlasnik boutique vinarije u Zagorju, u nazivu pjenušca brojem povezao priču o svom prezimenu, ali i sjajnu mikrolokaciju vinograda u kojem uzgaja grožđe za svoj nagrađeni pjenušac. 

3_Press Nomu SSW 2022  atmosfera.JPG
Julio Frangen 

Prvo mjesto među rosé pjenušavima vinima osvajaju redom slovenski proizvođači - Vino Kozinc pjenušcem Zara, brut (sa 87,6 bodova), druga je Hiša Joannes Protner s pjenušcem Penina Joannes rose brut (86,6 bodova), dok je treće mjetso zauzela vinarija Albiana svojim pjenušcem Penina brut rose Albiana.

6_Press Nomu SSW 2022  Chef Nomu bara  - Roshan.JPG
Julio Frangen 

5_Press Nomu SSW 2022 _zalogaj losos.JPG
Julio Frangen 

Pobjednička vina na predstavljanu u baru Nomu pratili su izvrsni zalogaji - sushi rolice s brancinom i tartar od brancina na kroketu od riže posluženi su uz bijela pjenušava vina; dimnjene losos rolice i sashimi od lososa kušani su s ružičastim vinima Kozinc (najbolji slovenski) i Vuglec (najbolji hrvatski), a tartar od tune s avokadom i bijelim tartufom poslužen je s crvenim pjenušcem Sanabor.

Pobjednička vina bit će predstavljena na 5. Salonu pjenušavih vina Zagreb koji je najavljen za petak, 28. siječnja 2022. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, i na 8. Salonu penečih vin Ljubljana, planiranom dva tjedna nakon zagrebačkog. Oba događaja održat će se sukladno epidemiološkim mjerama koje će u tome trenutku biti na snazi.