Volite li indijsku kuhinju? Ako je do sad niste ni probali ili je pak niste pripremali kod kuće, možda je vrijeme da se upustite u tu novu kulinarsku avanturu. Neka to bude jedna od novogodišnjih odluka, zašto ne?
Indijska kuhinja poseban je kulinarski svijet prepun ukusnih začina i bogatih mirisa. Jelo koje danas izdavajmo je Rogan Josh, kašmirsko jelo čije ime znači
"crvena janjetina”.
U ovom receptu janjetina se kuha sa sjemenkama komorača, garam masalom (to je indijska mješavina začina), lovorovim lišćem i kurkumom. Za tamnocrvenu boju jela zaslužan je suhi crveni čili. Rogan Josh je dosta pikantan, ali okus ipak ublaži vrhnje koje se dodaje na kraju kuhanja.

profimedia-0131988492.jpg
Profimedia 

Valja napomenuti da bi, ako nemate iskustva s kuhanjem indijske hrane, ovo jelo moglo biti malo izazovno za napraviti kod kuće. No, znate kako se kaže - kad je bal nek’ je maskenbal! Uskočite u ovu avanturu i iskušajte zanimljivi recept za još zanimljivije jelo - Rogan Josh!

Sastojci:
1 kg janjetine
1 paprika babura, narezana
1 crveni luk, narezan
2 šalice Rogan Josh umaka (možete kupiti gotov ili napravit svoj, recept je u nastavku)
1 šalica temeljca
1 jalapeno papričica
Pola šalice jogurta

Za umak:
2 češnja češnjaka
1 luk
svježi đumbir veličine palca
1 pečena paprika
1 žličica crvene paprike
1 žlićica dimljene paprike
1 žlica garam masala začina
1 žličica kurkume
Pola žličice soli
2 žlice ulja od kikirikija
1 crvena čili papričica
korijander
Prženi začini (2 žličice zrnaca kima, 2 žličice zrnaca korijandera, 1 žličica zrna papra

profimedia-0356140508.jpg
Profimedia 

Priprema:

U zdjelici, pomiješajte janjetinu i jogurt i stavite sa strane. Ugrijte ulje u dubokoj posudi i dodajte sve začine (cimet, kardamom, klinčići, paprike). Pržite dok ne postanu blago tamnije boje. Onda dodajte luk i pržite dok ne dobije svijetlo zlatnu boju. Dodajte đumbir i češnjak i pržite minutu. Zatim dodajte praškaste začine (korijander, kumin, kurkumu, garam masalu) i pržite dok se ulje ne odvoji od masale. Izmiksajte smjesu i dobili ste Rogan Josh umak.

U vatrostalnu posudu ulijte malo ulja, dodajte luk i papriku baburu. Poslažite potom meso, dodajte temeljac i poklopite. Pustite da se sve krčka oko 40 minuta. Zatim dodate Rogan Josh umak i neka se krčka još 10 minuta. Pred kraj ubacite i vrhnje, da ublaži okus te poslužite s kuhanom rižom ili s naanom.