Održivost u kuhinji se temelji na pametnom planiranju obroka, kupnji namirnica te svakodnevnom kuhanju. Ali što učiniti kada nam ostane poprilična količina skuhane tjestenine? U pomoć uskače održivost kroz koju se prisjećamo savjeta kako se od leftovera, ostataka hrane, mogu pripremiti odlična jela kao što je i talijanski klasik pasta frittata(zapečena tjestenina), jelo koje je nastalo u Napulju upravo od ostataka tjesetnine. Manje je važno da li je tjestenina s umakom ili bez, važno je što ćete brzo i lako pripremiti obrok koji će vas oduševiti kremoznošću, okusom i izdašnošću. Donosimo recept.

pasta frittata
Profimedia 

Sastojci:

200 g kuhanih špageta
2 žlice maslaca
4 kriške slanine
8 jaja
60 g parmezana
100 g rukole
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema
Zagrijet pećnicu na 170 stupnjeva. U tavu, koju možete koristiti u pećnici, dodajte žlicu maslaca i slaninu nasjeckanu na komadiće, lagano popržite. U posudi ukutite jaja, parmezan, malo soli i papra, te mješavinu dodajte u tavu sa slaninom. Špagete (svježe skuhane ili ostatke od prethodnog obroka) dodajte u smjesu. Dodajte ostatak maslaca te na umjerenoj vatri sve dobro promiješajte. Jaja moraju obuhvatiti špagete. Potom prebacite tavu u pećnicu te pecite oko pola sata, sve do trenutk kada površina jela ne poprimi zlatni ton. Pečeno ostavite da se djelomično ohladi. Pri serviranju na tanjur dodajte i oprane listove rukole, začinite sa soli i paprom. Umjesto rukole možete dodati sitno nasjeckani mladi luk ili peršin. Dobar tek.