Sigurno ste već u životu jeli pizzu za doručak. Doduše, vjerojatno ostatke od večeri prije ali nećemo sitničariti. No, što kad biste pizzu ispekli baš za doručak i na nju stavili namirnice koje su karakteristične za taj prvi obrok u danu - slaninu i jaja? O da, i to je moguće a rezultat je odličan! Treba vam, naravno, tijesto (pripremite ga dan ranije ili kupite gotovo, tko gleda) te dodajte uz gore navedene naimirnice još i rajčice i naribanog cheddar sira, Naravno, ako želite vegetarijansku verziju, umjesto slanine stavite gljive, paprike, masline…
Za cijeli postupak vam treba 35 minuta (od toga se većina vremena odnosi na pečenje) a rezultat je jako ukusan početak dana! Isprobajte!
Sastojci:
Tijesto za pizzu
6 kriški slanine, narezane na trećine
2 žlice maslinovog ulja
3 do 4 rajčice, narezane
2.5 šalice naribanog cheddar sira
4 velika jaja
2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka, peršina ili origana
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Lagano nauljite lim za pečenje te ga pospite kukuruznim brašnom. Razvaljajte tijesto i pustite ga da se malo odmori dok pripremate ostale namirnice.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pržite slaninu 4 do 5 minuta ili dok se veći dio masnoće ne otopi i dok slanina ne počne dobivati zlatnu boju, ali još nije hrskava. Prebacite je na tanjur obložen papirnatim ručnikom i ostavite sa strane. Sad tijesto razvucite rukama i prebacite ga u lim za pečenje. Premažite ga maslinovim uljem a prije nego što dodate dodatke, šalicom za kavu označite četiri mjesta za jaja. Ostavite mjesta koja ste označili za jaja bez dodataka za pizzu, a ostatak pizze prelijte rajčicama, slaninom, a zatim pospite sirom, a dio slanine i rajčice ostavite nepoklopljenim. Pecite 8 do 10 minuta, ili dok se tijesto ne stegne i ne počne rumeniti na rubovima. Izvadite pleh iz pećnice te dodajte jaja - razbijte jedno jaje u šalicu ili malu zdjelu i nježno ga gurnite na pizzu, u prije pripremljene ‘rupe’. Ponovite s preostalim jajima. Vratite pleh u pećnicu i nastavite peći 7 do 8 minuta, odnosno dok jaja nisu gotova. Izvadite iz pećnice, pospite začinskim biljem i narežite pizzu na komade za posluživanje. Poslužite dok je vruće.