Danas ćemo malo posjetiti indijsku kuhinju, točnije predstavim ćemo jelo koje se zove dhokla. Riječ je o kolaču kuhanom na pari napravljenom od fermentiranog tijesta dobivenog od slanutka. Ovo vegetarijansko jelo dolazi iz Gujarata, a može biti glavno jelo, prilog ili pak popodnevni zalogaj. Poput mnogih indijskih jela, i dhokla se sastoji od osnovnog dijela - tijesta i tarke, odnosno začinske mješavine pržene kratko u ulju da se aktiviraju arome. U nastavku doznajte kako kod kuće napraviti ovo jelo s tim da ćemo ga dijelom raditi u - mikrovalnoj.

profimedia-0544708939.jpg
Profimedia 

Sastojci:

1 šalica brašna od slanutka
1 žlica griza po želji
1.5 žličice limunovog soka
1 žličica mljevenog zelenog čilija/đumbira (ili paste)
1/4 šalice običnog jogurta
3/4 šalice vode
1/2 žličice soli ili po ukusu
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice limunske kiseline
(Mješavina sode bikarbone i limunske kiseline se u Indiji zove ENO voćna sol a služi kako bi tijesto bilo rahlo, čime se stvara fina spužvasta struktura.
1 žličica ulja (za podmazivanje)

profimedia-0628085210.jpg
Profimedia Brašno od slanutka

Tarka:

Žličica ulja
Pola žličice sjemenki senfa
Pola žličice sjemenki kima (po želji)
Žličica sjemenki sezama
Malo čilija po želji
Nekoliko listova korijandra ili bosiljka
1/3 šalice vode
Žličica šećera
Malo naribanog kokosa po želji

profimedia-0544708480.jpg
Profimedia 

Priprema:

Sve sastojke za tijesto osim sode i limunske kiseline izmiješajte u glatko tijesto te na kraju ubacite sodu i limunsku kiselinu. Jako promiješajte te tijesto izlijte u prethodno nauljenu posudu koja može u mikrovalnu. Primjetit ćete da se smjesa počinje pjeniti što znači da je odmah treba staviti peći. Pokrijte je poklopcem ili tanjurom i pecite na visokoj temperaturi 2,5 do 3 minute.
Nakon 2,5 minute, izvadite posudu iz mikrovalne pećnice i umetnite čačkalicu u sredinu kako biste provjerili je li tijesto gotovo ili ne. Ako čačkalica nije još suha, ubacite posudu u mikrovalnu na još 20-30 sekundi. Kad je gotovo, stavite sa strane i pripremite tarku.
U malu posudu ugrijte ulje i ubacite sve navedene sastojke. Nakon par minuta ulijte vodu i miješajte dok se sve ne sjedini.
Dohklu narežite na kocke te prelijte s dobivenom tarkom i pustite nekoliko minuta da se okusi prožmu. Pospite s korijanderom i, po želji, naribanim kokosom.