Tajna obroka privlačnih nepcu, ali i oku, nalazi se u receptu te odabiru namirnica. A zdrava namirnica koja privlači tamno crvenom bojom (razlog za savršeno obojana jela), zemljanim, slatkastim okusom, te širokom paletom recepata je – cikla. Pečena, kuhana, sirova na salatu, manje je važno, jer donosimo recepte za pripremu ružičaste tjestenine s feta sirom, ružičastog rižota, pesta te salate s krumpirom.
Ružičasta tjestenina s feta sirom
Sastojci:
500 g tjestenine po želji
200 g feta sira
1 žlica soka limuna
maslinovo ulje
Za umak
600 g cikle, kuhane i ocijeđene
100 ml maslinovog ulja
1 žličica soli
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
1 chilli papričica
Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputama. Dok se tjestenina kuha pripremite umak tako da cikli stavite u blender, dodate maslinovo ulje, sol, češnjak i chilli. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Polovicu smjesu prebacite u posudu za zamrzavanje i zamrznite. Zamrznuto možete čuvati do 6 mjeseci. Tu količinu iskoristite za neki budući obrok. U posudi izmrvite frta sir, prelijte s malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Pomiješajte. Kuhanu tjesteninu isperite te prebacite u posudu. Prelijte umakom od cikle i dobro promiješajte. Poslužite tako da tjesteninu s umakom začinite fetom i nekoliko kapi malsinovog ulja. Po želji dodajte golice bundeve.
Rižoto od cikle s pinjolima i zelenim uljem, recept Nastasje Chiare Petrić
Sastojci:
400 g cikle
400 ml kokosovog mlijeka
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki crveni luk
250 g Arborio riže
2 češnja češnjaka
500 ml kvalitetnog povrtnog temeljca
Malo sitne soli
60 g pinjola
25 g svježeg začinskog bilja (peršin, bosiljak, timijan, itd.)
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja – prirodno mutnog
Priprema:
Neoguljenu ciklu stavite kuhati u običnu vodu. Kad se skuha, očistite je od kože, narežite na kocke, dodajte kokosovo mlijeko pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete kremu od cikle. Na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu rižu i protisnuti češnjak pa pržite još nekoliko sekundi. Rižu postepeno podlijevajte prethodno ugrijanim temeljcem dok ga ne potrošite. Zatim dodajte kremu od cikle, posolite i kuhajte rižoto još pet minuta, odnosno dok riža ne postane al dente. U uskoj višoj posudi štapnim mikserom izmiksajte oprano začinsko bilje i maslinovo ulje, a pinjole tostirajte u tavi nekoliko minuta blago posoljene. Topli rižoto poslužite s pinjolima i zelenim uljem.
Savjet više:
Vrijeme kuhanja cikle ovisi o tome je li mlada ili stara te o njenoj veličini. Nakon otprilike pola sata sredinu cikle lagano probodite nožem, ako je sredina još uvijek tvrda, kuhajte i dalje, sve dok ne omekša. Kokosovo mlijeko u ovom jelu možete zamijeniti mascarponeom ili kombinacijom maslaca i parmezana.
Ružičasti pesto
Sastojci:
2 češnja češnjaka
½ šalice badema
Stručak svježeg bosiljka
2 velike cikle, skuhane, oguljene, nasjeckane
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice crvenog octa
sol
Priprema:
U blenderu blendajte bademe i češnjak. Dodajte ciklu, bosiljak, maslinovo ulje i ocat. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji dodajte sol. Ovako pripremljen pesto od cikle je savršen dodatak za preko tjestenine, kao umak na pizzi, preljev za salate, dodatak sendvičima.
Savjet više: umjesto kuhane možete koristiti i pečenu ciklu, ukus je odličan.
Ružičasta salata od cikle i krumpira
Sastojci:
2 velike cikle
350 g krumpira
½ manjeg luka, nasjeckanog
2 tvrdo kuhana jaja
2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice crvenog octa
sol
papar
¼ čaše tekućeg jogurta
2 žličice senfa
¼ šalice maslinovog ulja
Priprema:
Krumpir ogulite, prerežite na polovice i kuhajte 15 do 20 minuta. Kuhane te malo ohlađene narežite na kockice. Skuhanu ciklu ogulite, nasjeckajte na kockice. U velikoj posudi pomiješajte ciklu i krumpir, luk, tvrdo kuhana jaja nasjeckana na komadiće te vlasac.
U manjoj posudi umutite ocat, senf i sol. Dolijte (malo po malo) maslinovo ulje, dodajte jogurt. Prelijte preko povrća, dodajte sol i papar po želji. Poslužite.
Savjet više: ova ukusna salata u hladnjaku može stajati dva do tri dana.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.