Danas pišemo o choleu, curryju koji se radi od slanutka. Riječ je o sjevernoindijskom kulinarskom klasiku koji je savršen za zabavu, posebno kada se poslužuje s poori ili bhaturom (prženi indijski kvasni kruh), makar ga možete servirati i samo uz rižu.
Ovo je jedno od najpopularnijih curry jela iz Indije. Zapravo u sjevernoj Indiji nijedno vjenčanje ili zabava ne prolaze bez ovog jela na jelovniku.
No, što je zapravo chole? U receptu sa stranice Cook With Manali, slanutak se kuha s lukom, rajčicama i puno začina. Posebna mješavina začina pod nazivom “chole prah/masala” dostupna je u trgovini sa začinima a možete je napraviti i sami kod kuće da popržite suhe sastojke poput kima, klinčića, korijandera, papra u zrnu, kardamoma itd. Dakle, ako chole želite napraviti kod kuće, nemojte dopustiti da vas lista sastojaka zastraši. Realno, uz začine će vam trebati samo slanutak, luk, rajčica, češnjak i pasta od đumbira. Osim toga, za ovaj recept će vam dobro doći i ekspres lonac da ne gubite puno vremena na kuhanje. Provjerite recept u nastavku!

profimedia-0323257665.jpg
Profimedia 

Sastojci

Za ekspres lonac

Slanutak: 2 šalice + 2 žlice

Kardamom: 5-6

Crni biber u zrnu: 4-5

Lovorov list: 2

Štapići cimeta: 2

Vrećice čaja: 2

Sol: po ukusu

Voda: 5 šalica

Za chole

Luk: 3/4 šalice, naribanog ili pasiranog [od 2 mala luka]

Rajčice: 2,5 šalice pirea [od 4 srednje rajčice]

Klinčići: 3-4

Pasta od đumbira i češnjaka: 2 žličice

Chole Masala: 3 žličice

Kim u prahu: 3/4 žličice

Paprika u prahu: 1/2 žličice

Crveni čili u prahu: 1/2 čajne žličice ili po ukusu

Sol: po ukusu

Za serviranje

Ghee [pročišćeni maslac]: 1 žlica

Đumbir: komadić izrezan na julienne

Osušeni listovi piskavice [kasuri methi]: 1/2 žlice, zgnječeno

Listovi korijandera: 2 žlice, nasjeckani

Garam masala: 1/4 čajne žličice

profimedia-0262300700.jpg
Profimedia 

Priprema:

Slanutak namočite preko noći u toliko vode da ga prekrije. Ujutro ocijedite vodu u kojoj ste namakali slanutak.
U ekspres lonac dodajte namočeni i ocijeđeni slanutak, oko 5 šalica vode, 2 vrećice čaja, lovor, kardamom, štapić cimeta i malo soli. Kuhajte na jakoj vatri dok ne dobijete 1-2 zviždanja. Nakon toga smanjite vatru na srednju i pustite da se slanutak kuha još 10-12 minuta. Maknite kuhalo s vatre i ostavite da se ohladi. Nakon što nestane pare, otvorite kuhalo i provjerite slanutak. Trebali biste ga moći lako pritisnuti prstima. Ako ne možete, kuhajte još 2 zviždanja.
Sad također možete ukloniti lovor, štapić cimeta itd. iz slanutka ako ih ne želite u curryju.
U woku zagrijte 2 žličice ulja. Kad je vruće, dodajte klinčić i naribani luk. Pržite luk dok sirovi miris ne nestane i ne dobije svijetlo zlatno smeđu boju. Dodajte pastu od đumbira i češnjaka i kuhajte 3-4 minute dok ne nestane miris đumbira i češnjaka. Sada dodajte pire od rajčice, promiješajte i ostavite da kuha 12-15 minuta na srednje laganoj vatri. Pokrijte posudu kako biste spriječili prskanje posvuda. Rajčice je potrebno jako dobro skuhati stoga budite strpljivi i ostavite da se kuhaju oko 15 minuta.

Dodajte chole masalu, crveni čili u prahu, papriku u prahu, kim u prahu, sol i miksajte 1-2 minute.
Slanutak ocijedite i dodajte smjesi od rajčice i luka, miješajte dok se slanutak ne obloži začinima, oko 2 minute. Ne bacajte vodu nakon što ste ocijedili slanutak. U umak ćemo dodati istu vodu.
Dodajte vodu, poklopite posudu i ostavite da se krčka na srednje laganoj vatri oko 30 minuta. Umak će se zgusnuti nakon 30 minuta pa prema tome dodajte vodu. Nakon 30 minuta umak, slanutak i svi začini su se dobro izmiješali.
Za temperiranje u tavi zagrijte 1 žlicu gheeja i na to julienne od đumbira. Pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, ali ih nemojte zapaliti. Dodajte chole curryju, promiješajte i ugasite vatru. Pospite malo garam masale, kasuri methi i ukrasite nasjeckanim listovima korijandera. Poslužite uz roti, parathu ili običnu rižu.