Kupus je izdašna i povoljna namirnica u kojoj možemo uživati kroz cijelu godinu, bez obzira volite li više svježi ili ukiseljeni kupus, krpice sa zeljem, varivo od kupusa ili hrskavu coleslaw salatu. Za uživanje u kupusu manje je važno birate li crveni ili zeleni kupus, jer za istaknuti je kako je ova niskokalorična namirnica odličan izvor nutrijenata, vitamina i mineralnih tvari, blagodat za imunitet i probavu, pa ne čudi što ga se često naziva antistresnim povrćem.
Zato je i više nego korisno uvrstiti kupus na sezonske jelovnike među kojima sve više privlači – pečeni kupus. Ljubičasti ili bijeli, manje je važno, dovoljno je kupus narezati na deblje kriške, zagrijati pećnicu na 260 stupnjeva te pripremiti ukusne povrtne odreske.

A u čemu je tajna odličnog pečenog okusa? Prije svega u pečenju jer se pod utjecajem temperature pečenja razvija odličan okus. Odrezak od kupusa nakon pečenja privlači tamnijim vanjskih rubova te mesnatom sredinom, teksturom savršenom za posluživanje kao prilog jelima ili čak samostalnim zalogajima. Prije pečenja dovoljno je odreske kupusa začiniti maslinovim uljem, s malo soli i papra a za sladokusce je odlična preporuka da na svaki komad kupusa prije pečenja dodaju i malo usitnjenih oraha, koju kap soka limuna te grančicu ružmarina.

peceni kupus
Shutterstock 

Sastojci:

1 srednje velika glavica kupusa
malsinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Glavicu kupusa očistite od vanjskih listova i zadebljanih dijelova. Narežite na 6 do 8 kriški. Rasporedite po limu za pečenje, začinite maslinovim ulje te začinima te pecite u pećnici zagrijanoj na 260 stupnjeva desetak minuta, dok se gornja površina ne zarumeni, potom preokrenite i začinite s nekeoliko kapi maslinovog ulja te pecite desetak minuta. Ukoliko odreske želite začiniti s par kapi limunovog soka učinite to na kraju pečenja netom prije posluživanja. Po želji pečeni lupus možete polsužiti uz umak od vrhnja ili jogurta s začinskim travama.