Počela je sezona rotkvica i u idućim ćemo se danima baviti receptima s ovim pravim proljetnim povrćem. Prva na redu nam je jedna osvježavajuća, piknik salata u kojoj ćemo hrskave i paprene rotkvice kombinirati sa još povrća i jajem, uz slatki preljevom s okusom citrusa. Ovo je dobro rješenje za brzu salatu koju možemo ponijeti na piknik ili prilog koji ide uz roštilj. Imajte na imu da ovaj recept možete obogatiti i s drugim povrćem, slobodno izaberite neke svoje favorite.

profimedia-0530514212.jpg
Profimedia 

Mi smo se odlučili rotkvice spojiti s mladim i ljubičastim lukom, zatim s još jednim tipičnim proljetnim povrćem - graškom, te s malo zelene salate. Ubacili smo i tvrdo kuhana jaja te zanimljivi preljev. Računajte da vam za ovo jelo treba oko 45 minuta ali sam proces nije kompliciran ili pretjerano zahtjevan, najviše vremena ide na hlađenje salate u frižideru.

Sastojci:
2 šalice tanko narezanih rotkvica
½ šalice graška
¼ šalice tanko narezanog crvenog luka
1 mladi luk
2 tvrdo kuhana jaja narezana na kockice
Dressing:
2 žlice soka od naranče
2 žlice svježeg soka limete
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica rižinog octa
½ žličice bijelog šećera
1 češanj češnjaka, oguljen i zgnječen
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

profimedia-0669106655.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo napravite dressing - u zdjeli umutite sok od naranče, sok limete, maslinovo ulje, rižin ocat, šećer, češnjak, sol i papar. Zatim u drugoj zdjeli pomiješajte rotkvice, grašak i luk te zelenu salatu (ili još neko povrće ako želite, primjerice mrkvu ili krastavce). Prelijte salatu dresingom i brzo promiješajte dok se dobro ne sjedini. Stavite u hladnjak na pola sata te prije posluživanja dodajte narezana tvrdo kuhana jaja.

Pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' časopisa StoryGourmet...