Već sam spomen naziva ovog jela zvuči zanimljivo, jer se radi o jelu s jajima koje izgledom podsjeća na vrtlog. A što se nalazi ispod tog konusnog vrtloga  omiljenog korejskog street food jela posebno je zanimljivo. Nalazi se - riža. Ali kako pripremiti savršenu kajganu oblikovanu kao vrtlog?

Ključni elementi u pripremi ovog jela su par kineskih štapića te kvalitetna tava. Osnovni sastojci za pripremu omleta su jaja (preporuka je 3 kom po osobi), sol i malo ulja. Na zagrijanu tavu dodaje se ulje te se na zagrijano ulje dodaju umućena jaja kojima ste dodali malo soli. U trenutku kada jaja počnu rasti važno je posegnuti za  štapićima za jelo s kojima se jaja zavrću. Ovo se jelo priprema na srednje jakoj vatri i to tako da štapićima hvatate smjesu od sredine prema rubu tave i lagano vrtite tavu. Važno je krenuti na vrijeme i biti brži od jaja koja se brzo stišću. Pripremljena jaja začinite sa soli, malo paprike ili nasjeckanog vlasca te poslužite preko pržene riže koja se priprema s povrćem ili mesom, i to tako da jajima prekrijete rižu te sve začinite ukusnim smeđim umakom. U korejskoj se kuhinji ovo jelo naziva i omurice što je japanski pojam za omlet s rižom, jer Japanci su i donjeli ovaj recept u Koreju.

I dok priprema izgleda jednostavno, u praksi se pokazuje malo zahtjevnije, pa ne čudi što Koreanci poručuju da se upravo kroz praksu savladava priprema savršenog tornado omleta. Jer ukoliko počnete zakretati jaja prerano neće se povezati, ukoliko krenete prekasno nećete moći oblikovati “vrtlog”.

A kako pripremiti ukusnu rižu? Podsjećamo na recept!

Pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' časopisa StoryGourmet...