U današnje vrijeme kad je sve toliko poskupjelo pitanje bacanje pokvarene hrane, koju nismo sitgli pojesti na vrijeme, sve je aktualnije. No nije to samo pitanje kućnog budžeta, bacanjem hrane činimo i veliku štetu našem okolišu. Donosimo deset savjeta kako smanjiti otpad od hrane.

1. Organizirate svoj hladnjak prema FIFO metodi

Organizirajte svoj hladnjak na isti način kako se u supermarketu slažu police, uz pomoć FIFO (first in, first out) metodi. Hranu koju ste zadnju kupili stavite na stražnje dijelove polica u hladnjaku, a naprijed stavite onu koja je već neko vrijeme u hladnjaku. Tako ćete hranu potrošiti prije nego što se pokvari.

profimedia-0092864071.jpg
Profimedia 

2. Tjesteninu i rižu izmjerite (porcionirajte) prije kuhanja

Zašto je tako teško procijeniti koliko je tjestenine ili riže potrebno skuhati po osobi? Ako skuhate premalo imat ćete previše umaka, ako skuhate previše jelo će vam biti presuho. No postoje jednostavni trikovi kako predvidjeti količinu porcije. Za rižu - po osobi skuhajte četvrtinu šalice, a za tjesteninu - stavite tjesteninu u zdjelu odnosno tanjur iz kojeg ćete kasnije jesti. Tako ćete dobiti predodžbu jeste li odlučili skuhati premalo, previše ili dovoljno.

3. Jaja čuvajte u nahladnijem dijelu haldnjaka

najlogičnije je jaja u hladnjaku držati u stalku za jaja, koji se najčešće nalazi u vratima hladnjaka. No zbog toga bi se jaja mogla prije pokvariti, zbog stalne promjene temperature svakim otvaranjem hladnjaka. Radije jaja stavite na policu unutar hladnjaka, a možete ih čuvati I u zamrzivaču gdje mogu stajati do godinu dana. Smrznuta jaja jednostavno razbijte I ostavite u zdjelici nekoliko minuta kako bi se odmrznula.

shutterstock_1333542503.jpg
Shutterstock 

4. Povrće možete jesti i nakon preporučenog roka trajanja 'najbolje upotrijebiti do'

Natpis 'najbolje upotrijebiti do' supermarketi koriste kao preporuku kupcima, no većina voća i povrća može puno dulje trajati, posebno ako ih čuvate u hladnjaku. Povrće čuvajte u spremnicima s dotokom zraka kako biste spriječili da se skuplja vlaga, a time spriječili truljenje.

5. Dio svježeg povrća zamijenite smrznutim alternativama

Dio povrća najbolje je kupovati smrznuto, poput graška, kukuruza ili brokule. Smrznuto povrće često je jeftinije, a brojne studije dokazuju da je u njemu sačuvano više nutrijenata nego u većini svježeg, upravo zahvaljujući smrzavanju. Od mesa i povrća možete skuhati ukusna jela te ih potom u porcijama zamnrznuti te po potrebi vaditi iz zamrzivača. Smrznuto voće odlično je za razne smoothieje i ledene deserte.

shutterstock_1023191101.jpg
Shutterstock 

6. Kruh čuvajte u zamrzivaču

Čuvanjem kruha u zamrzivaču najbolje ćete zadržati njegovu svježinu. Ne treba vas brinuti niti ako vaš kruh nije potpuno odrznut kad su ujutro radite sendvič za posao ili izlet – kruh će se do ručka odrznuti, i neće biti viška vode. A ako ga pak odmrznete za doručak i kratko ugrijete u pećnici ili u mikrovalnoj pećnici bit će kao tek kupljeni.

7. Svježe začinsko bilje pretvorite u ledene kocke

Svježe začinsko bilje je skupo, a često ga ne uspijevate svo iskoristiti dok ne počne venuti. Naravno, uvijek je dobro kupiti ono u teglici jer dulje traje, no i ono će u nekom trenutku početi venuti, a kako biste to spriječili, nasjeckajte ga, stavite u kalupe za led i prelijte vodom i maslinovim uljem. Takve smrznute kocke pune okusa mogu se dodati juhama i umacima i tako brzo poboljšati njihov okus.

shutterstock_219340570.jpg
Shutterstock 

8. Redovito provjeravajte temperaturu u vašem hladnjaku

Temperatura u vašem hladnjaku trebala bi biti između 0 i 5 stupnjeva. Ako je toplije, hrana će se brže pokvariti, a posebno mlijeko, mliječni proizvodi i meso koje nije termički obrađeno.

9. Napravite popis hrane koju redovito bacate

Napravite popis hrane koju najčešće bacate i neka vam taj popis uvijek bude na nekom vidljivom mjestu u kuhinji. Primjerice, ako redovito bacate svježe šumsko voće, možda ga trebate manje kupovati ili kupovati samo jednu vrstu i ne kupovati drugo dok ovo ne potrošite. Također, velika pakiranja često su povoljnija od malih, no ako većina njihova sadržaja završi u smeću zapravo su skuplja.

10. Napravite popis za kupnju i dvaput ga provjerite

Ljudi koji prije odlaska u nabavku naprave popis potrebnih namirnica puno manje potroše na nepotrebne stvari. I zato, prije odlaska u kupnju, prvo zgrabite papir i olovku i zapišite popis potrebnih namirnica za tjedan unaprijed. Nakon toga provjerite svoju smočnicu i hladnjak da vidite imate li već kod kuće neku namirnicu s popisa, a da ste možda na nju zaboravili.

shutterstock_497496556.jpg
Shutterstock