Kuhanje i pečenje od ostataka dio je osviještenog i odgovornog kuhanja, snaga globalnog no food waste pokreta. I dok se čitav pokret gradi na pravilima koje je jednostavno primjeniti, uvijek su doborodošli i recepti koji nas podsjećaju kako kvalitetno iskoristiti ostatke hrane ili pojedine namirnice.

Upravo recept koji donosimo je ukusni primjer što učiniti ukoliko vam je nakon blagdana ili vikenda posvećenog pečenju slatkog kruha ostala količina s kojom ne znate što učiniti. Inspiraciju smo pronašli u klasičnom engleskom receptu za puding od kruha. Pripremite mini keramičke posudice ili keramički pekač srednje veličine i krenite s pripremom slastice koju možete poslužiti za doručak, večeru ili poslije ručka.

Sastojci:
50 g maslaca
400 g slatkog kruha, nasjeckanog na komadiće
500 ml slatkog vrhnja
250 ml punomasnog mlijeka
2 veća jaja
3 žutanjka
50 g šećera
2 žličice paste od vanilije
2 zrele banane, narezane na komadiće
preljev od karamele (po želji)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Namastite pekač. Narežite slatki kruh (pinca, sirnica, colomba). Komade kruha posložite po pekaču. U velikoj posudi pomiješajte vrhnje, mlijeko, jaja, žutanjke, šećer i vaniliju. Spojite sve sastojke u kremastu smjesu. Prelijte preko kruha i ostavite oko 15 minuta kako bi kruh upio tekućinu. Potom prekrijte s narezanim komadićima banane te pecite na sredini pećnice oko 45 minuta. Ukoliko želite poslužite uz dodatak preljeva od karamele (kratko zagrijte prije posluživanja) i poslužite toplo. U ovo je kombinaciju moguće dodati i malo sjeckane čokolade, jabuka, sezonskog voća, brusnica ili grožđica.