Tortilja je vrsta tanke pogače koja se priprema od fino samljevenoga pšeničnoga ili kukuruznog brašna te raznih trendi kombinacija žitarica. Savršene su za nadijevanje različitim nadjevima, baza za pripremu wrapova, burittosa, tacosa te baza za hvatanje odličnih umaka. Dostupne su kupovne ali naša je preprouka da zasučete rukave i bacite se na pripremu domaćih tortilja koje, pripremljene i pečene, možete i zamrznuti tako da ih odvojite papirom za pečenje te tako u zamrzivaču čuvate i do nekoliko mjeseci. Dobrodošao je savjet da za pripremu udvostručite smjesu za pripremu ovih savršenih baza za ukusne zalogaje. U receptu koji donosimo umjesto maslinovog ulja možete koristiti bilo koju drugu masnoću, a naša su preporuka svinjska mast i kokosovo ulje za koje je važno da ih prije dodavanja brašnu usitnite. Pri pečenju je važno da tortilje ne prepečete ali i da ne ostanu sirove, jer dobro pripremljene tortilje ukusna su osnova za odlične zalogaje.

Sastojci:
450 g pšeničnog brašna
½ žličice soli
3 žlice maslinovog ulja
220 ml vode

Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte ulje i vodu koja mora biti vruća jer ćete tako lakše umijesiti savitljivo tijesto. Mijestite dok ne dobijete glatko tijesto koje oblikovano u kuglu odmorite desetak minuta. Odležano tijesto podijelite u 12 kuglica koje ćete jednu po jednu razvaljati valjkom u tanki krug promjera 25 cm. Za određivanje promjera koristite tanjur te veličine ili metar. Pripremljene tortilje slažite jednu na drugu a svaku pospite s malo brašna.
Zagrijte veliku tavu te na zagrijanu površinu stavite tortilju. Preporuka je da sa svake strane tortilju pečete oko deset sekundi, te da ih pečete na srednje jakoj vatri, jer ukoliko je vatra preslaba tortilje će ostati ljepljive, a ukoliko je vatra prejaka, postati prepečene te će pucati pri savijanju.
Pripremljene tortilje nadjenite sastojcima po želji.