Topli su dani savršeni za uživanje u krumpir salati, bez obzira poslužuje li je uz ribu ili meso, na pikniku ili izletu. I dok na spomen ovog jela uglavnom pomislimo na klasičnu verziju koja se priprema od krumpira i luka važno je prisjetiti se kako se pod pojmom krumpir salate nalaze odlične ukusne i hranjive ideje. Jer osim luka u ovu se salatu dodaje i drugo povrće, tvrdo kuhana jaja, kremasti preljevi i razni začini. Tako pripremljena salata se odlično slaže s mesom ili ribom ali i kao samostalni obrok. Za pripremu klasične salate važano je dodati temeljac jer se tako priprema sočnija i kremastija krumpir salata, a za pripremu nekih drugačijih verzija je poželjno dodati i sastojke poput majoneze i jogurta.

Mediteranska krumpir salata

Odličan ljetni odabir, svoju posebnost zaslužuje kombinaciji maslina, feta sira i krumpira. Naravno uz obilati dodatak maslinovog ulja.

Sastojci:
800 g krumpira
50 g zelenih maslina
50 g crnih maslina
stručak svježeg bosiljka
150 g feta sira
200 g rajčica
2 češnja češnjaka
2 papričice
ocat
sol, papar

Priprema:
Operite i prerežite na polovice krumpir te kuhajte oko 25 minuta ili dok nije kuhan. Ostavite da se ohladi. Grubo nasjeckajte rajčice, začinite s uljem. Operite, prepolovite, sklonite sjemenke te nasjeckajte papričice. Nasjeckajte listove bosiljka. Nasjeckate na sitno češnjak. U rajčice prelivene s maslinovim uljem dodajte ocat. Sve nasjeckane sastojke pomijašajte s krumpirom, dodajte rajčice, sve promiješajte da bi se proželo te na kraju dodajte feta sir. Po želji prije posluživanja začinite s paprom i soli.

Krumpir salata s peršinom i tunom

Odličan odabir za tople dane, uz napomenu da se priprema od mladih krumpira.

Sastojci:
1,5 kg mladih krumpira
3 konzerve tuneu salamuri po 150 g
45 do 60 ml soka limuna
naribana korica 1 limuna
malo kapara
300 g jogurta
60 ml majoneze
malo peršina, nasjeckanog
maslinovo ulje
maslac
sol, papar

Priprema:
Operite krumpir. Kuhajte u ljusci oko 25 minuta. Za to vrijeme ocijedite tunu te vilicom razdijelite komade. Pomiješajte tunu, jogurt, majonezu, sok limuna, sol, papar i kapare. Kušajte te po potrebu dodajte sol i papar. Zagrijte maslinovo ulje i malo maslaca te kratko sotirajte kuhani, oguljeni krumpir. Dodajte koricu i sok limuna, nasjeckani peršin te sve začinite s malo soli i papra. Dodajte umak s tunom, promiješajte, poslužite.

Krumpir salata sa zelenim mahunama, bobom i šafranom

Tajna je upravo u dodatku šafrana koji osim što će pružiti posebnost u okusu začinit će ovo jelo i bojom.

Sastojci:
600 g krumpira
250 g zelenih mahuna
250 g boba
peršin
60 ml bijelog octa
60 ml povrtnog temeljca
aromatično bilje po želji
sol, papar
malo šafrana
maslinovo ulje

Priprema:
Ogulite krumpir ikuhajte oko 25 minuta u slanoj vodi uz dodatak šafrana. Kuhani ocijedite. Kuhajte bob oko 5 minutau slanoj vodi, ocijedite. Blanširajte mahune. Ocijedite. Pripremite umak od ulja, octa i aromatičnog bilja. Dodajte sol i papar te umiješajte krumpir, bob i mahune. Neka odstoji pola sata. Poslužite.