Obitelj Poletti u svojem Wine & Food baru Casi Manzolin proslavila je nevjerojatnu obljetnicu: 180 godina od kako sustavno proizvode vino. Malo koja hrvatska vinarija može se pohvaliti, a pritom i dokazati, proizvodnju vina od gotovo dvjesto godina. No Peter Poletti pronašao je među mnogim dokumentima pisani trag u kojem se spominju vinogradi njegove obitelji stari 180 godina. Iako imaju saznanja o svojim precima i unazad više od 200 godina, fokusirali su se na ovaj pisani trag, koji pažljivo čuvaju i danas. Početak seže u 1842. godinu kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupuje šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Tih šest hektara prostiralo se na tri parcele, te je u pisanom tragu točno navedeno da se radi o dva vinograda miješana s maslinikom. I prije te zapisane godine, na tom mjestu do danas živi ista obitelj u istoj kući. Kuća čiji je podrum obilježio 180 godina proizvodnje vina, do dana današnjeg.
Uz dugačku vremensku lentu s priloženim fotografijama i dokumentima, supružnici Peter i Loredana Poletti i njihov sin Matteo uzvanicima su predstavili vinsku priču od svojih predaka do danas - osam generacija na istome mjestu, s nasljednicima pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti.
“Najbitnije je imati poštivanja prema starijima koji su postavili temelje kao moju veliku odskočnu dasku, i bez njih ne bih ja danas mogao imati ovo što imam. Kad danas promislimo o tome koliko ljudi znamo da ima slike svojih pradjedova, ako ne i prapradjedova, ili još i dokumenata, da znaju ispričati povijest svojih obitelji, iz 1783. kao što znam ja, ima ih jako malo. Današnje ljude nažalost ne zanima ono što je bilo prije, a to prije je baza za neku budućnost. Mislim da je jako bitno da ljudi ne bacaju ono što imaju. Zahvaljujući mome nonotu ja sam naučio koliko je vrijedno ono što imamo, što su naši stari teškom mukom stvorili”, naglašava Peter.
Peto najbolje vino na svijetu
Proizvodnja vina obitelji Poletti je danas koncentrirana na devet hektara zemlje na kojoj uzgajaju niz sorti. Od dakako dominantne malvazije do delikatnog muškata ruža. Mogu se pohvaliti kolekcijom od sedam etiketa vina. Peter opisuje proizvodnju po istom principu koji mu je na samim vinskim počecima istaknuo otac: ako želiš raditi vino, radi ga onakvim u kakvom bi i sam uživao. Zato njihov cabernet sauvignon stoji pet godina u podrumu. Ne prodaju ga prije, ne zato što ne mogu, već zato što je sam zacrtao da to vino mora odležati pet godina da sazre kako treba. Baš to vino je nagrađeno na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu.
Sin Matteo je osma generacija vinarije Poletti
Peter Poletti svoju strast polako prenosi svome sinu, Matteu, koji postaje osma generacija ove vinske obitelji.
“Vidim se i dalje u tom sektoru. Nisam bio tu od početka, jer sam imao tu sreću da me roditelji nisu forsirali na ništa, te sam završio Ekonomski fakultet u Trstu. Za vrijeme korone donio sam odluku da bi radije bio dio obiteljskog posla i radio u polju, nego slušao predavanja na svom fakultetu. Zato sam se prebacio na studij vinarstva u Poreču i sada polako počinje moj put, uz mog oca koji me uči svemu što zna. Kako na studiju dobivam viziju kako se razvija vinarstvo u svijetu, polako uvodimo neke novitete. Bez zdrave sirovine ne može se napraviti dobro vino. Kako kaže i načelo Europske unije, orijentacija će sve više biti na integriranoj i ekološkoj poljoprivredi”, ističe Matteo.
Pet sljedova koja savršeno ljube vina Poletti
Obitelj Poletti je zajedno s Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirala staru kuću i lokal Wine & Food Casa Manzolin. Ideja je proizašla iz ljubavi prema vinu i hrani, koja se savršeno ljube. Tako je Poreč dobio mjesto za uživanje u divnoj hrani i vinu, u prekrasnom ambijentu starogradske jezgre. Upravo je u tom prostoru tijekom proslave obljetnice Marijana Peterfaj, chefica kuhinje u Casi Manzolin, gostima prezentirala riblji jelovnik u pet sljedova.
Za predjelo poslužen je hladni riblji pijat koji se sastoji od salate od hobotnice, brancina mariniranog u citrusima i medu u konfij sa začinskim biljem i povrćem. U drugom je slijedu predstavljen specijalitet kuće, rižoto Rossella pripremljen s Rossella vinom, jagodama i škampima, a na koji je nadodan dehidrirani pršut. Treći je slijed činio brancin na žaru u umaku od kapara i malvazije, punjena pohana srdela te lignje u tempuri, uz prilog kelj i krumpir na dalmatinski način. Za desert je gostima poslužena poznata bumbarka - torta od badema, skute i meda.
Vina Poletti koja su se savršeno sljubila uz ovaj meni, predstavio je okupljenima Filip Savić, višestruki šampion u sommelierstvu. Uz odličnu hranu bila su predstavljena i posebna vina. Za početak je poslužena Malvazija istarska 2021. koja je bila pravo osvježenje, uz rižoto s jagodama i škampima bila je poslužena dobro poznata Rossella te Malvazija Classica 2019. uz morsku trilogiju. Nakon deserta bio je poslužen sir Gran Istriano uz Merlot 1842, vino koje je premijerno predstavljeno i pušteno na tržište. Radi se kupaži merlota iz 2016. i 2018. godine. Na red su došla dva arhivska vina, Malvazija istarska iz 2005. te Cabernet Sauvignon iz 2003. koji je bio izvrstan.
Nadahnuto i vokalno moćno, arijama iz Traviate, Vivien Galetta i Voljen Grbac uz glazbenu pratnju Aleksandra Valenčića obilježili su dan u kojem je obitelj Poletti proslavila ovu nevjerojatnu obljetnicu. Bila nam je čast slaviti jednostavno rečeno, povijest. Da će se u obitelji Poletti ponovno slaviti dokazuje i njihov novi projekt o preuređenju barokne kuće u boutique hotel s predivnim dvorištem i pogledom na more u samom centru Poreča, odmah do Case Manzolin. Bit će to hotel s četrnaest prostranih soba čije je otvorenje predviđeno za sezonu 2024.