Zanimljivo je kako sam naziv ovog meksičkog jela u prijevodu znači pijetlov kljun i pretpostavlja se kako to dolazi od položaja ruke pri konzumiranju ove sočne salse. Od klasičnih se salsi razlikuje po manjem sadržaju tekućine i isključivo sjeckanim sastojcima. Manje vodene rajčice, ljubičasti luk, korijander koji će jelu pružiti na okusu ali i boji (može se zamijeniti s peršinom), jalapeño papričica koja će dati pikantni okus, sok limete za voćni okus te češnjak, kim, sol i papar, namirnice su koje ovu salsu čine posebnijom od svojih ostalih.
I dok je Pico de Gallo u svom izvornom receptu salsa koja koja je izraženo pikantna, okusi se lako prilagođavaju, tako da ukoliko volite naglašenije okuse koristite papričice jačeg okusa, a ukoliko volite blaže okuse koristite manje ljute papričice i blaži papar.
Ova je salsa najukusnija svježe pripremljena i poslužena, ali je korisno znati kako je možete i pospremiti u dobro zatvorenoj posudi čuvati u hladnjaku do tri dana. Poslužite uz tortilja čips, u formi quesadilla ili buritta, čak uz kajganu ili rižu.
Sastojci:
6 kom rajčica, tipa šljivar, nasjeckanih na kockice
½ ljubičastog luka, najsckanog na sitno
3 žlice nasjeckanog korijandera
½ jalapeño papričice, uklonjene sjemenke i sitno nasjeckana
½ limete, sok
1 češanj češnjaka, nasjeckan
malo češnjaka u prahu
malo mljevenog kima
sol, papar
Priprema:
Sve namirnice nasjeckajte. Pomiješajte rajčice, luk, korijander, papričicu, sok limete, češnjak, kim, sol i papar u jednoj zdjeli. Poslužite uz tortilja čips ili svježe pečene tortilje u formi tacosa i burittosa.