Jeste li kada probali Aviation, poseban koktel iz razdoblja prije prohibicije, prekrasne ljubičaste boje, a koji se radi od gina, limunovog soka, likera od maraskina i crème de violette (likera od cvjetova ljubičice)? Riječ je o zaista zanimljivom koktelu kojeg upravo ova dva zadnja sastojka čine posebnim i zbog tog ga se okusa ili voli ili izbjegava. Naime, ni gin ni limunov sok nisu zvijezda ovog pića; maraschino je ispred i u sredini, dok crème de violette dodaje dubinu i boju. Mnogo toga se događa u ovom koktelu, ali ako ga se radi kako treba, to je zanimljivo i osvježavajuće piće.

Ovaj koktel prvi se put spominje u tiskanom izdanju 1917., u posljednjoj knjizi recepata za koktele objavljenoj prije Prohibicije: Recepti za miješana pića, autora Huga Ensslina, njemačkog barmena, koji je stvorio piće dok je radio u hotelu Wallick u New Yorku.
Godine 1930. recept se ponovno pojavio u tisku u knjizi The Savoy Cocktail Book, Harryja Craddocka, ali bez crème de violette. Možda je Craddock bio u žurbi i krivo kopirao Ensslinov recept, ili je možda mislio da je piće bolje bez njega. Bez obzira na razlog neusklađenosti u receptu, Craddockova verzija je ono što većina barmena danas zna kao Aviation. Ali kada dodate crème de violette, naziv pića odjednom postaje očigledan, jer piće poprima nebeskoplavu boju.

profimedia-0566894365.jpg
Profimedia 

Zanimljivo, čak 40 godina se ovo piće nije moglo naručiti u SAD-u a to se promijenilo tek 2009. kada je Haus Alpenz počeo u Ameriku uvoziti austrijski liker od ljubičice.

U nastavku donosimo recept za koktel pa ga slobodno isprobajte kod kuće.
60 ml gina
8 ml maraschina
8 ml Crème de Violette
15 ml limunovog soka

Priprema: Pomiješajte sastojke u shakeru napunjenom ledom; dobro protresite i procijedite u ohlađenu čašu za koktel. Po želji ukrasite limunovom korom koju ste zapekli s brenerom.