Kako se bliži 18. srpnja, datum održavanja ceremonije dodjele prestižnih nagrada The World’s 50 Best Restaurants za 2022. u Londonu, zanimljive su i novosti koje prethode godišnjem okupljanju chefova, restoratera, predstvanika medija i globalne gastro PR scene. Ovogodišnja će se cermonija održati u raskošnoj viktorijanskoj zgradi Old Billingsgate, na mjestu bivše tržnice ribom, a s koje pogled puca na Temzu i Tower Bridge.

Uzbuđenje raste, a tome doprinosi i novost koja uvijek prethodi svečanoj ceremoniji, ona o dodjeli nagrade American Express One To Watch koja ove godine pripada restoranu AM Par Alexandre Mazzia iz Marseillea. Nagrada je to koja ukazuje na važnost pojedinog restorana na globalnoj sceni, te ga predstavlja kao zvijezdu u usponu te tako ističe i slavi gastronomsku izvrsnost i inovaciju.

AM Par Alexandre Mazzia
Matthieu Cellard Chef Alexandre Mazzia

Chef Alexandre Mazzia djetinjstvo je proveo u Kongu, a dolaskom u Francusku odlučio se za studij gastronomije. Radio je u restoranima po Francuskoj i Španjolskoj te jednako uspješno razvijao karijeru kuhara i košarkaša. Od 2009. živi i radi u Marseilleu, u gradu koji ga je osvojio raznolikošću, suncem, morem te međunarodnom lukom koja grad povezuje s cijelim svijetom.

AM Par Alexandre Mazzia
Yam magazine / Philippe Vaurès Santamaria 

Restoran AM Par Alexandre Mazzia je otvorio 2014. godine, a godinu kasnije se ovjenčao Michelinovom zvjezdicom, da bi kroz šet godina od otvaranja restoran zasluženo bio ovjenčan s 3 zvjezdice. Sam restoran za chefa je odraz osobne priče i ljubavi prema ovom poslu, što ukazuje i samo ime u kojem AM predstavlja igru riječi, inicijale imena chefa Mazzie te âme, francuske riječi za dušu.

AM Par Alexandre Mazzia
Yam magazine / Philippe Vaurès Santamaria 

Njegova se kuhinja opisuje kao odraz brojnih utjecaja, s naglaskom na povrće, ribu i plodove mora. Neobični sastojci i kombinacije okusa dio su stila koji sam chef opisuje kao kuhinju emocija. Restoran ima 22 mjesta i nudi jelovnik koji je u stalnoj promjeni ovisno o ponudi, ulovu dana, što gostima, makar sjedili za istim stolom pruža mogućnost odabira različitog gastro iskustva kroz jelovnike različite ponude a sve sa snažnim potpisom chefa koji svako jelo predstavlja kao dio putovanja. Jela oduševljavaju kako kombinacijom namirnica, začina, metoda pripreme tako i prezentacijom.

AM Par Alexandre Mazzia
Yam magazine / Philippe Vaurès Santamaria 

Vezano uz nagradu American Express One To Watch Award chef Alexandre Mazzia je poručio: “Iskreno sam počašćen nagradom. Bez obzira na kojoj smo destinaciji najvažnije je putovanje i iskreno sam uzbuđen nastaviti ovo putovanje zajedno s mojim timom.”

Ovom se nagradom chef Mazzia upisuje na listu na kojoj sse već nalaze: Ikoyi London, UK, 2021.; Lido 84, Gardone Riviera, Italija, 2019.; SingleThread, Kalifornija, USA, 2018.; Disfrutar, Barcelona, Španjolska, 2017. i Den, Tokyo, Japan, 2016. godine.