Da, astronauti jedu dosta dehidrirane hrane i odabir jela i namirnica definitivno je ograničen kad su u svemiru, no nije njima baš tako loše kao što se čini na prvi pogled. NASA navodi da astronauti jedu većinu namirnica koje bi jeli i kod kuće na Zemlji - voće, orašaste plodove, tjesteninu, meso, morske lodove, kolače te piju napitke pout kave, čaja te voćne sokove i limunadu. Ipak, u posebnim prilikama ponuda hrane im je dosta organičena te se teško mogu počastiti omiljenim jelom za rođendan ili neki praznik ili blagdan.

profimedia-0645249013.jpg
Profimedia Chef Alain Ducasse

Tu uskače slavni francuski chef Alain Ducasse koji je chef s najviše Michelinovih zvjezdica u tekućoj godini(trenutačno ima ukupno 17 zvjezdica, a vlasnik je tri restorana koji imaju po tri zvjezdice!). Još prije 16 godina on je krenuo osmišljavati menije, odnosno raskošna jela za astronaute koji borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Na ovom projektu surađivao je s Europskom svemirskom agencijom i Francuskim nacionalnim centrom za svemirska istraživanja kako bi kreirao jela visoke kuhinje za kojima bi astronauti, dok su u svemiru, mogli posegnuti kada obilježavaju posebne trenutke.

Naravno, nagrađivani chef svjetskog ugleda nije pristao na dehidrirane sendviče i slična brza rješenja, nego je u svoja jela uključio neke sofisticirane sastojke poput prepelica, maslina, sabljarke... Tako je još 2006. za tadašnju ekipu Međunarodne svemirske postaje kreirao poseban meni na kojem su bila jela poput sabljarke na način na koji se priprema na francuskoj rivijeri, konfitiranih pačjih prsa s kaparima, piletine Parmentier, ljute piletine s prženim povrćem na tajlandski, pečene prepelice u vinu s pireom od celera... Za desert nudili su se puding od riže s kandiranim voćem, svemirski tart, kolač od griza sa sušenim marelicama te fondant od jabuke.

shutterstock_2124293420.jpg
Profimedia Konfitirana pačja prsa jedu se u svemiru u posebnim prilikama

Chef Ducasse već godinama surađuje s Europskom svemirskom agencijom, a u projekt se svojedobno uključio i njegov kolega Thierry Marx koji je, uz pomoć stručnjaka za fiziku i kemiju Raphaela Haumonta, u Francuskom centru za kulinarske inovacije osmislio poseban meni za francuskog astronauta Thomasa Pesqueta kada se 2016. otisnuo u svemir. Pripremio mu je jela visoke kuhinje od sljedećih namirnica: jastoga, govedine (a la bourguignon), bakalara s crnom rižom, divljih gljiva... pa je astronautu Pesquetu boravak u svemiru, daleko od doma, puno lakše pao.