Danas putujemo u Finsku i pripremamo njihovu tradicionalnu kremastu juhu koja se zove Lohikeitto. To je riblja juha od lososa koja sadrži i poriluk, krumpir te mrkvu. Finska je, naime, bogata upravo s lososom i krumpirom pa ne čudi porijeklo ovog jela koje je popularno i u ostalim nordijskim zemljama. Juha sadrži puno komada lososa i krumpira, a priprema se i za posebne ali i za ‘obične’ dane. Priprema je jednostavna i brza a mogu se pronaći razne verzije ove juhe.
Mi ćemo se danas baviti osnovnim receptom; sve što nam treba je jedan veliki lonac, riblji temeljac (možemo ga raditi sami ili kupiti gotovi) te ostali sastojci koje ćete naći u receptu u nastavku. Juha se poslužuje uz hrskavi kruh a dobro ide i uz malo bijelog vina.

Sastojci:
1/4 šalice maslaca
1 poriluk, očišćen i narezan (oko 2 šalice)
4 šalice ribljeg temeljca
1/2 kg krumpira, narezanog na kockice
1 mrkva, narezana
1/2 kg lososa, narezanog na velike komade
1 šalica vrhnja s 35% masti
Sol i papar
Sjeckani kopar, za posluživanje

profimedia-0388419342.jpg
Profimedia 

Priprema:

U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte poriluk i kuhajte, miješajući, 5 do 6 minuta, dok ne uvene. Dodajte temeljac, krumpir i mrkvu. Zakuhajte i kuhajte 10 do 15 minuta, dok ne omekša, ovisno o veličini povrća. Dodajte losos i vrhnje i zakuhajte. Kuhajte 5 do 6 minuta, dok losos ne bude kuhan; začiniti solju i paprom.
Podijelite juhu po zdjelicama te pospite koprom. Poslužite uz prepečeni kruh..