Hranjivo a osvježavajuće, najkraća je definicija jela za čiju pripremu donosimo recept. Svježi tortelini te povrće i začini po želji osnova su koja se lako može prilagoditi vašim osobnim željama jer ovo je jelo još ukusnije uz dodatak sira i preljeva. Skuhajte torteline, nasjeckajte svježe krastavce, papriku, rajčice, luk... Stručak peršina ili koja grančica vlasca, naribani parmezan ili mini kuglice mozzarelle, malo pršuta ili pancete, sve je i više nego dobrodošlo. Po želji dodajte sol, papar, svježe začinsko bilje, maslinovo ulje, domaće preljeve, promiješajte te poslužite odmah ili ohlađeno u frižideru. Ova je salata i odlična ideja ukoliko čistite hladnjak, primjer no waste koncepta u praksi.

Odličan je dodatak i vinaigrette za čiju pripremu su potrebni ovi sastojci:

vinaigrette
Shutterstock 

3 žlice maslinovog ulja
1 žlica svježe iscijeđenog soka limuna
2 žličice meda
1 žličica balzamičnog octa
1 češanj češnjaka, usitnjen
malo suhog origana
sol, svježe mljevenog papra

Sastojci za salatu s tortelinima:

tortelini
Shutterstock 

pakiranje svježih tortelina (od sira, špinata ili pršuta)
mini mozzarrelle
1 svježi krastavac
1 paprika
500 g mini rajčica
½ ljubičastog luka
masline bez koštica
listići svježeg bosiljka
sol, papr
začini po želji
maslinovo ulje

Priprema:
Skuhajte torteline prema uputama. Kuhane ocijedite, ostavite za da se ohlade. U maloj posudi umiješajte sok limuna, ocat, med i maslinovo ulje te umutite u emulziju. Dodajte češnjak, origano, sol i papar, promiješajte.
U velikoj posudi pomiješajte torteline, mozzarellu, povrće, začinsko bilje, sol, papar. Prelijte pripremljenim preljevom, dobro promiješajte. Poslužite.
Savjet više – ovako pripremljenu salatu možete čuvati u hladnjaku do dva dana.