Zobena kaša je čest odabir za zdravi doručak - kombiniramo razne sastojke i dodatke, prilagođavamo okuse i začine, radimo je večer prije ili instant verzije u zadnji čas. No, što ako ne volimo zob? Postoji li alternativa ovoj kaši? Postoji! Zamijenite zob - kvinojom!

quinoa-ge027c68bf_1920.jpg
Pixabay 

Bogata proteinima i vlaknima, kvinoja je odličan izbor za početak dana! Osim toga, kvinoja ne sadrži gluten te ima dovoljne količine esencijalnih aminokiselina. Lagana je, kao je probavljiva te je neutralnog okusa. Kad radite kašu od kvinoje, također se možete igrati s dodatnim sastojcima - od sezonskog voća (izdvojit ćemo smokve), preko orašastih plodova, začina poput cimeta pa sve do mlijeka po izboru.

profimedia-0485723942.jpg
Profimedia 

Mi ćemo danas predstaviti recept za kašu od kvinoje sa borovnicama i limunom. Slatke borovnice i trpki limun dobro se slažu u ovoj alternativi zobenoj kaši, provjerite!

Sastojci:
1 šalica kvinoje
2 šalice nemasnog mlijeka
1 prstohvat soli
3 žlice javorovog sirupa
½ limuna, naribane korice
1 šalica borovnica
2 žličice lanenog sjemena

Priprema:
Isperite kvinoju u finom cjedilu hladnom vodom kako biste uklonili gorčinu dok voda ne postane bistra i ne bude više pjenasta. Zagrijte mlijeko u loncu na srednjoj vatri, 2 do 3 minute. U mlijeko umiješajte kvinoju i sol; kuhajte na srednje niskoj vatri dok se veći dio tekućine ne upije, oko 20 minuta. Uklonite lonac s vatre. U smjesu kvinoje umiješajte javorov sirup i naribanu koricu limuna. Lagano umiješajte borovnice u smjesu. Podijelite smjesu kvinoje u 2 zdjele; na svaku stavite 1 žličicu lanenog sjemena za posluživanje ili pak bademe, cimet ili naribanu tamnu čokoladu.