U ljubljanskom Hotelu Slon održan je 8. Međunarodni salon prestižnih vina Decanterjevi nagrajenci (Decanterovi nagrađeni) 2022., koji je posjetilo oko 300 vinskih stručnjaka i vinoljubaca, a svoja vina predstavilo je 36 vinara koji su na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards osvojili priznanja. Salon je i ove godine organizirala Vinska škola Belvin, a posjetitelji su, osim prilike da kušaju sva nagrađena vina, mogli upoznati nagrađene vinare i s njima popričati i prokomentirati nagrade.

RD2_0329 - (Rok Dezelak RD2.si).jpg
rok deželak Robert Gorjak, direktor škole Belvin i Decanterov ocjenjivač i Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanter World Wine Awardsa

Iščekivanje Decanterovih ocjena svake godine među slovenske vinare, vinske profesionalce i vinoljupce unose nemir i znatiželju. Veseli nas što dio priče o Decanteru možemo prenijeti publici. Evo, i ove godine uspjeli smo spojiti vinare i ljubitelje vina, jer ipak je to naše poslanstvo”, rekao je Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca s međunarodnim ugledom, direktor škole Belvin, Decanterov ocjenjivač i organizator salona na Decanteru nagrađenih slovenskih vinara te zaključio kako je kvaliteta slovenskih vina sve viša i da Decanter to primjećuje. Posebno je ponosan na uspjeh vina od lokalnih sorti.

RD2_0457 - (Rok Dezelak RD2.si).jpg
rok deželak 

U Ljubljanu je stigla i Caroline Gilby, engleska vinska stručnjakinja i vlasnica prestižne titule Master of Wine, koja je bila predsjednica komisije za ocjenjivanje slovenskih vina na Decanterovu ocjenjivanju te je poručila kako je “salon Decanterom nagrađenih slovenskih vinara usitinu poseban doživljaj, koji svakom posjetitelju omogućuje vino povezati s licem, a ocjenjivačima pak daje priliku upoznati nagrađene vinare te im ujedno i čestitati” te da svi vinari koji dobiju Decanterovu nagradu zaslužuju velik aplauz.

Ovogodišnje Decanterovo ocjenjivanje bilo je najvećeg opsega dosad, te nam je otkrilo čudnovata vina iz cijelog svijeta, koja su se natjecala za medalje i prepoznatljivost u vinskom svijetu. Čestitam Sloveniji i susjednim zemljama!”, rekla je Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanter World Wine Awardsa.

undefined
rok deželak Darrel Joseph, Caroline Gilby, Robert Gorjak i Olivia Mason

Nagrađenim slovenskim vinarima čestitao je i Darrel Joseph, vinski kritičar i Decanterov ocjenjivač, poručivši da je oduševljen što je mogao doći u Ljubljanu jer je “Slovenija iznimna vinska zemlja koja definitivno ima svoj karakter”. Nije skrivao svoje veselje što ima priliku na Salonu upoznati autore nagrađenih vina jer lijepo je uživo doznati priču koja se krije iza sadržaja boce.

RD2_0227 - (Rok Dezelak RD2.si).jpg
rok deželak 

Najviše pozornosti na Salonu privukla je vinska klet Ščurek, svojim pjenušcem Zero brut 2019. koji je na Decanteru osvojio platinastu medalju (uz to, osvojili su i tri bronce za vina Malvazija 2019., Jazbine 2019. i Dugo 2018. te srebro za vino Rebula up 2018.). Uz jednu platinu, slovenski vinari ove su godine dobili i sedam zlata (Klet Brda za vino Rebula bagueri 2018., Posestvo Brič za vino Vinagra refošk 2018., Erzetič za vino Rebula orbis 2018., Istenič za pjenušac Prestige extra brut 2013., Steras za vino Epulon 2019., Marc za vino Pinela 2021. te Atelier Kramar za vino Bohem 2019.). Na ovogodišnjem Decaterovu ocjenjivanju vina, na koje je pristiglo 18.244 uzorka iz 54 države, Slovenci su osvojili i 70 srebrnih te 118 brončanih medalja.

Najuspješniji u regiji na ovogodišnjem Decanteru bili su vinari iz Hrvatske sa tri platine, 16 zlata, 111 srebara i 184 bronce, a na salonu u Ljubljani predstavljala ih je vinarija Kozlović koja je ove godine svojim vinom Santa Lucia malvazija 2017. osvojila platinu, dok su svježom malvazijom iz 2021. osvojili srebro, a vinom Selekcija malvazija 2018. broncu.

Više fotografija s ovogodišnjeg Salona pogledajte u našoj galeriji.

rok deželak Salon Decanterjevi nagrajenci 2022. u Ljubljani