U svijetu visoke gastronomije, hospitalityja i brojnih poslovnih mogućnosti od izuzetne je važnosti godišnji event pod palicom prestižnog projekta The World’s Best Restaurant na kojem se predstavlja crème de la crème lista restorana diljem svijeta što je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg rada brojnih chefova, restoranskih timova, konzultanata, investitora, aktivista, medija - velike i snažne industrije. Ceremonijom, koja se u kasnim večernjim satima održala u ponedjeljak, u Londonu, zaokruženo je nekoliko intenzivnih dana druženja profesionalaca iz ove industrije, zaokružena je lista na kojoj je svoje mjesto našlo 100 najboljih restorana na svijetu a koji se nalaze u 24 svjetske regije na 5 kontinenata.
Ceremonija The World’s 50 Best Restaurants 2022 održana je u raskošnoj viktorijanskoj zgradi Old Billingsgate, na mjestu bivše tržnice ribom, a kroz ceremoniju okupljene u svečanoj dvorani kao i brojne gledatelje koji su preko streamninga pratili događaj, pozdravio je William Drew, izuzetno ime ispred projekta The Worlds 50 Best Restaurants, dok je program vodio je odličan Stanley Tucci. Dvosatno druženje bilo je ispunjeno iskrenim emocijama, snažnim aplauzima podrške, te naravno uzbuđenjem koje je raslo kako se približavao vrhunac događaja.
Za najbolji restoran na svijetu je proglašen kopenhaški Geranium chefa Rasmusa Kofoeda, koji je tu poziciju preuzeo od restorana Noma. Na drugo je mjesto zasjeo restoran Central iz Lime, Peru, dok je treće mjesto pripalo restoranu Disfrutar iz Barcelone. Povodom proglašenja restorana Geranium najboljim restoranom na svijetu za 2022. godinu, William Drew, direktor sadržaja za The World’s 50 Best Restaurants, je izjavio: “Oduševljeni smo proglašenjem Geranijuma. Rasmus Kofoed, Søren Ledet i njihov tim su stvorili nezaboravno iskustvo objedovanja, podižući sezonsko kuhanje do vrhunskih visina i poslužujući preciznu, lijepu i elegantnu hranu koja kombinira umjetnost i okus uz revolucionarnu ponudu pića. Geranium je učvrstio svoj status globalne kulinarske destinacije i zasluženog dobitnika prestižne titule, one za najbolji svjetski restoran 2022."
Od ostalih nagrada za istaknuti su da je za najboljeg pastry cehfa proglešen René Frank iz restorana Coda iz Berlina, za najboljeg sommeliera Josep Roca, sommelier restorana El Celler de Can Roca, (ova je nagrada dodijeljena po prvi put), španjolski restoran Aponiente chefa Angela Leona osvojio je nagradu za održivost, Atomix iz New Yorka (koji zauzima 33. mjesto na listi) osvojio je nagradu za hospitality, a kroz ceremoniju su dodijeljene i nagrade koje su unaprijed bile komunicirane - ona za cheficu godine dodijeljena je chefici Leonor Espinosa, nagrada Icon Award pripala je društvenoj aktivistici iz Kenije, Wawiri Njiru, a One To Watch nagrada je uručena restoranu AM par Alexandre Mazzia.
Posebnost ovogodišnjoj ceremoniji pružili su i chefovi iz kategorije Best of the Best, oni čiju su restorani (El Bulli 2002, 2006-2009., The French Laundry 2003. i 2004., The Fat Duck 2005., Noma – prva lokacija 2010-2012., 2014., El Celler de Can Roca 2013. i 2015., Osteria Francescana 2016. i 2018., Eleven Madison Park 2017., Mirazur 2019. i Noma – trenutna lokacija 2021.) unazad 20 godina postojanja ovog projekta zauzimali prva mjesta a čiji se restorani danas nalaze izvan natjecateljske konkurencije. Dolaskom na pozornicu te dodjelom nagrada nekim od nagrađenih potvrdili su koliko svojim utjecajem, znanjem, inicijativama i projektima i dalje oblikuju ovu izuzetno snažnu industriju.
Za istaknuti je kako je ove godine u procesu glasanja sudjelovalo 1080 odabranih anonimnih pojedinaca iz 27 regija svijeta, odabranih od glasačke akademije. Gastro autori, kritičari, restorateri, food travel zaljubljenici su imali priliku glasati za 10 restorana po odabiru mjesta u matičnoj regiji ili izvan nje, a koje su posjetili u posljednjih 18 mjeseci. Svoje je mišljenje dalo i 40 osoba koje pripadaju vrhu glasačke akademije a na izbor nagrada nije mogao utjecati niti jedan sponzor. Glasovanje i rezultate neovisno je prosudio Deloitte.
Geranium, Central, Disfrutar, Diverxo, Pujol, Asador Etxebarri, A Casa do Porco, Lido 84, Quintonil i Don Julio restorani su koji su na ovoj prestižnoj listi zauzeli prvih deset mjesta, a čitavu listu otkrijte OVDJE.