Vanilija ili čokolada, lješnjak ili punč, menta ili lavanda… razni su to okusi sladoleda koje imamo na izbor, no jeste li kad probali sladoled od - kozjeg sira? Istina, ako ste za ovaj sladoled, prvenstveno morate voljeti kozji sir što zbog njegovog specifičnog okusa nije toliko često. I kod sladoleda od kozjeg sira njegov je intenzivan okus itekako prisutan, stoga, ako ste njegov ljubitelj, ovo vam može postati nova najdraža ljetna slastica.
Izrada sladoleda od kozjeg sira nije pretjerano komplicirana ali zahtjeva vrijeme i nešto truda. Ovaj zanimljivi sladoled možete kombinirati s raznim sastojcima, recimo jako dobro ide uz smokve u kombinaciji s pekanima i za'atarom! Također, možete ga spariti s bobičastim voćem, grillanim šljivama ili pak s pečenim kruškama prelivenim orasima.

profimedia-0352387046.jpg
Profimedia 

Sastojci:

4 velika žumanjka
malo fine morske soli
8 dkg svježeg kozjeg sira
300 ml gustog vrhnja
170 g meda
300 ml punomasnog mlijeka

Priprema:
Omekšali kozji sir stavite u zdjelu srednje veličine i postupno umiješajte vrhnje dok ne postane glatko. Stavite cjedilo na zdjelu i ostavite sa strane. U drugu zdjelu postavljenu na vlažnu krpu stavite žumanjke. U srednjem loncu s debelim dnom zagrijte mlijeko s medom i soli, često miješajući (nemojte dopustiti da smjesa vrije, da se mlijeko ne zgruša). Vruće mlijeko polagano ulijevajte u žumanjke neprestano miješajući. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući silikonskom lopaticom dok se smjesa malo ne zgusne. Odmah procijedite u smjesu kozjeg sira.
Stavite na ledenu kupelj i miješajte dok se ne ohladi. Idealno, pokrijte i ohladite smjesu preko noći. Kad se smjesa ohladi, umutite je u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača. Prebacite sladoled u staklenku ili posudu, pokrijte ga komadom plastične folije i zamrznite dok ne postane čvrst, 3 sata ili do mjesec ili dva. Ovaj sladoled kombinirajte sa smokvama, bobičastim voćem, šljivama koje ste prethodono bacili na grill ili pak s pečenim kruškama prelivenim orasima.