Znate li što je to što okusom najbolje povezuje pržene ribice, lignje, pohano meso i povrće te sendvič i krumpiriće? Odgovor je jednostavan – tartar umak. Zvuči retro, ali ovaj je umak itekako dobrodošao na našim tanjurima. Kremast, bogat okusima, dovoljno kiselkast, savršeno biljni ovaj se umak uglavnom priprema od majoneze, malo senfa, ukiseljenih krastavaca, kapara i soka limuna. Odličan je dodatak i svježe nasjeckan kopar ili mali dodatak hrena iz staklenke, zato osluškujte sebe i svoje želje. Osim uz veće navedene ideje ovaj se umak odlično slaže s pečenom piletinom ali i salatama s mesom račića, kozicama i hlapa te lososm pečenim u komadu. Donosimo recept za pripremu tartar umaka kojim osim što podsjećamo kako se priprema donosimo i popis sastojaka uz koje ćete osvježiti recept na koji ste već navikli. Količine su dovoljne da dio pripremljenog umaka pospremite u staklenku te koristite kroz naredne dane.

Savjet više - ukoliko ste ljubitelj domaće (vege) majoneze podsjećamo kako se priprema.

Sastojci:
200 ml majneze
1 lučica, sitno nasjeckana
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
2 žlice sitno nasjeckanog kapara
2 žlice sitn nasjeckanih ukiseljenih krastavaca
1 žlica sitni nasjeckanog vlasca
1 žlica sitno nasjeckanog peršina
1 žlica svježe iscijeđenog soka limuna
1 žličica senfa
sol, papar

Priprema:
Umiješajte nasjeckanu lučicu, češnjak, majonezu, kapare, krastavce, vlasac, peršin i sok limuna. Dodajte senf (dobrodošao je i onaj sa sjemenkama gorušice). Sve povežite. Dodajte sol i papar, kušajte. Po potrebi dodajte sastojke čiji vam okus nedostaje. Ohladite i poslužite.