Jedan od najstarijih svjetskih začina je korijander, biljka koja podrijetlo vuče s Bliskog Istoka i koja se uzgaja barem 3000 godina. Egipćani su ga zvali začin sreće i koristili su ga kao afrodizijak pa ne čudi što je zadržao popularnost i do danas. Za ovu biljku je specifično to što su joj i listovi i sjemenke jestivi a zanimljivo je da, iako je lišće korijandera izrazito aromatično, citrusno i osvježavajuće, mnogi ga nikako ne vole. Postoji i teorija kako dio populacije nosi određen gen uslijed kojeg im miris korijandera djeluje trulo, pokvareno ili pak ima okus po sapunu.
Sjeme je pak vrlo nježno, sa specifičnim, slatkastim okusom koji podsjeća na mješavinu kadulje, komorača i limuna. Kod nas se više koristi sjeme i to samljeveno - stavlja se u tijesta, peciva, u jela od bundeve. Mljevene sjemenke su i glavni sastojak začinske mješavine curryja, a odlično ide i s jelima od gljiva. Cijelo zrno se zna stavljati u kobasice (primjerice u talijansku mortadelu) te u razne marinade.

coriander-g718e319d0_1920.jpg
Pixabay 

Iako se uzgaja u Europi, Africi i Aziji, primjena svježeg korijandera u kulinarstvu je vjerojatno najintenzivnija u Aziji i Južnoj Americi gdje ga pronalazimo u mnogim jelima. Kod nas i nije toliko zastupljen, ali se u posljednje vrijeme sve više koristi u salatama, jelima od sira, spaja se s janjetinom, ribom i puretinom te s rajčicom. Najčešće ga se može naći u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji - sastavni je dio chutneyja i curryja te meksičkih umaka poput salse i guacamolea. Od lišća se može napraviti i namaz za kruh a paše i u jela od povrća (posebno uz mahune) te u juhe što ćemo provjeriti u receptu u nastavku.

profimedia-0555675559.jpg
Profimedia 

Juha od mrkve i korijandera

Sastojci:
700 g mrkve
2 luka
50 g maslaca
Pola žličice cimeta
2 žličice usitnjenih sjemenki korijandera
1 l povrtnog temeljca
Sol i papar

Priprema:
Zagrijte maslac i na njega stavite sitno narezane luk i mrkvu te pustite da pirja, uz miješanje, dok ne omekšaki. Začinite sa soli i paprom te cimetom i dodajte povrtni temeljac te pustite da kuha još 20 minuta. Korijander se doda na samom kraju a nakon što ga umiješate juha je spremna za blender. Poslužite je izmiksanu uz tostirani kruh.