Volite li foodie druženja pod vlastitim krovom imamo odličnu ideju – pripremite sve potrebno za druženje uz jela s tortiljama. Tortilje su tanke pogače koje se pripremaju od brašna, vode, biljnog ulja i malo soli, a priča o tortiljama ima korijene u meksičkoj kuhinji gdje se pripremaju svakodnevno. Pripremaju su od pšeničnog ili kukuruznog brašna, a zbog neutralnog okusa odlično se slažu s raznim namirnicama.
Zanimljivo je koliko vrsta smotuljaka možemo pripremiti od ovih osnova. Popularni tacosi s nadjevom se presavijaju. Enchilade se pune mesom, povrćem ili sirom i rolaju se poput palačinki te se zapeku prelivene umakom od začinjene rajčice. Burito se nadjeven zatvara s obje strane, a omiljene su i quesadille koje se slažu poput sendviča sa sirom te se rezani na trokutiće dodatno zapeku. Nadjevi se slažu od namirnica po želji – od kuhanog ili grilanog mesa, mljevenog mesa, ribe, plodova mora (posebno su ukusne kozice), svježeg povrća, ali i onog pripremljenog na roštilju.
Za ovu smo priliku odlučili izdvojiti tri odlična recepta: tortilje s piletinom i povrćem, tortilje sa šampinjonima i tortilje s tunjevinom, a koji mogu biti i inspiracija za neke nove foodie ideje, druženje za koje je dovoljno poslužiti pripremljene sastojke te ostaviti na svakom od gostiju oko stola da priredi idealnu kombinaciju. 

tortilje
Shutterstock 

A za one koji kupovne tortilje žele zamijeniti domaćim, donosimo i recept za pripremu.

Domaće tortilje
Sastojci za 8 komada:
250 g glatkog brašna
125 ml vode
2 žlice ulja
malo soli

Priprema:
Pomiješajte sastojke te umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na 8 komada te dlanovima oblikujte kuglice. Svaku kuglicu od tijesta razvaljajte u tanki krug, te pecite na ugrijanos tavi bez dodatka ulja. Pecite s obje strane, kratko kako tortilje ne bi izgorile jer važno je da ostanu savitljive. Prepečene tortilje pucaju pri savijanju, zato pripazite na vrijeme pečenja.

Tortilje s piletinom i povrćem
Sastojci:
6 tortilja
500 g mljevenog pilećeg mesa
1 luk
2 crvene paprike
250 g pelata
1 dl bijelog vina
1/4 glavice crvenog kupusa
1 glavica ljubičastog luka
žličica mljevene crvene paprike
zelena salata
180 g kiselog vrhnja

Priprema:
Na ulju prepržite luk, dodajte crvenu papriku narezanu na kockice i mljeveno meso. Začinite i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Potom podlijte vinom, dodajte još malo mlake vode i kuhajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte i pelate te sve po potrebi još začinite. Dok se jelo kuha, kupus narežite na tanke trake, ljubičasti luk na kolutove, a zelenu salatu natrgajte na listove. Tortilje zagrijte u pećnici te na njih slažite gotovo meso, preko mesa kupus i salatu te u svaku tortilju po želji stavite još i žlicu kiselog vrhnja.

Tortilje sa šampinjonima
Sastojci:
1/2 crvene paprike
1 mladi luk
3 žlice sezamova ulja
½ luka
1 čili papričica
2 češnja češnjaka
sol
300 g šampinjona
8 tortilja
parmezan

Priprema:
Na tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri propirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku, očišćenu i nasjeckanu čili papričicu. Sve posolite po želji. Pojačajte vatru, dodajte narezane šampinjone i dobro ih zapecite. Maknite s vatre, umiješajte narezani mladi luk pa nadjenite zagrijane tortilje. Pospite svježe ribanim parmezanom.

Tortilje s tunjevinom
Sastojci:
2 konzerve tune
1 mrkva
1 zreli avokado
1 stabljika celera
pola crvenog luka
2 žlice majoneze
sok jednog limuna
pola žličice mljevenog papra
4 velike tortilje

Priprema:
Mrkvu, celer i crveni luk izrežite na sitne komade. Dodajte tunu koju ste usitnili vilicom te začinite paprom, limunovim sokom i majonezom. Sve sastojke dobro izmiješajte. Po potrebi još začinite. Avokado očistite i narežite na kriške. Smjesom napunite tortilje, po površini posložite avokado te zamotajte tako da preklopite prvo polovicu, pa kraj te onda drugu polovicu tortilje.