Žele od mente jedan je od onih kulinarskih trikova s kojim možete oduševiti svoje ukućane ili goste. Možete ga poslužiti kao namaz za tost, uz kruh ili kiflice, a odlično ide uz janjetinu te svinjetinu. Ovaj recept za žele od mente bazira se na puno svježe mente, šećeru i malo soka od limuna. Pektin se dodaje kako bi se žele stvrdnuo, a ako želite da žele ima zelenu boju, dodat ćete i malo prehrambene boje. Ovaj korak možete i preskočiti pa će žele od mente imati zlatniju nijansu.

profimedia-0249633923.jpg
Profimedia 

Sastojci:

1.5 šalica listova i stabljika svježe metvice
2 ¼ šalice kipuće vode
2 žlice soka od limuna
1 kap zelene prehrambene boje
3 ½ šalice bijelog šećera
Pola posude tekućeg pektina

profimedia-0534005316.jpg
Profimedia 

Priprema:

Isperite listove i stabljike metvice; stavite ih u srednju posudu za umake. Zdrobite gnječilicom za krumpir ili dnom staklenke ili čaše. Dodajte kipuću vodu; poklopite i ostavite stajati 10 minuta. Potom procijedite; odmjerite 1 2/3 šalice mente i vratite u tavu. Umiješajte limunov sok i prehrambenu boju. Umiješajte šećer i stavite posudu na jaku vatru. Zakuhajte uz stalno miješanje. Umiješajte pektin; kuhajte smjesu 1 minutu, neprestano miješajući. Maknite s vatre i velikom metalnom žlicom skinite pjenu s vrha. Prebacite smjesu u vruće, sterilne staklenke i zatvorite. Stavite rešetku na dno velikog lonca i napunite vodom do pola. Pustite da zavrije na jakoj vatri, a zatim pažljivo spustite staklenke u lonac pomoću držača (ostavite razmak između staklenki). Po potrebi ulijte još kipuće vode, zakuhajte vodu do kraja, pokrijte lonac i kuhajte 10 minuta. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.