Toplo kasno ljeto svojevrsni je period tranzicije prema jeseni i jesenskim plodovima, onaj u kojem još uvijek uživamo u obilju ali i ono u kojem smo skloniji pripremi jela iz pećnice. A kada spojimo jedno i drugo u prilici smo uživati u odličnim slatkim i slanim pitama, štrudlama, tartovima, u jelima koja mogu biti poslužena kao ručak ali i koja ćete sa zadovoljstvom ponijeti za gablec na poslu. Zato predlažemo da se okušate u pripremi tarta (ili otvorene pite) od listanog tijesta i omiljenih plodova ljeta – rajčica, tikvica i kukuruza, naravno domaćih!
Za potpuno uživanje ovaj recept donosi odličan savjet – ne pretjerujte sa začinima te unaprijed zapecite povrće kako bi otvorili sočnost, lagano ga karamelizirali te smanjili količinu vlage koja bi mogla pokvariti hrskavost lisnatog tijesta. A osim nevedenog povrća dobra je odluka dodati, ukoliko volite, i malo paprike.

Krenimo redom, te se podsjetimo kako pripremiti lisnato tijesto za ukusni tart. Za početak odmrznite lisnato tijesto (odradite to u hladnjaku) te još hladno stavite u toplu pećnicu kako bi aktivirali maslac koji ovom tijestu i daje na posebnosti. Ne tretirajte ga previše rukama, ovo tijesto to baš i ne voli. Prije pečenja premažite tijesto jajem kako bi dobilo na zlatnoj boji i hrkavosti.

Tart s rajčicama, tikvicama i kukuruzom

tart s rajcicama, tikvicama i kukuruzom
Shutterstock 

Sastojci:

600 g cherry rajčica prerezanih na polovice
2 tikvice srednje veličine, narezane na kockice
2 klipa kukuruza, očišćena zrna
500 g lisnatog tijesta
po želji 1 paprika (narezana na kolutove) ili 2 papričice (prije korištenja uklonite sjemenke)
100 g sira (kozji ili feta sir)
1 jaje
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na limenu podlogu obloženom papirom za pečenje posložite rajčice narezane na polovice na trećinu površine lima za pečenje, a na drugu dodajte u tankom sloju raspoređene narezane tikvice koje ste unaprijed začinili mješavinom malo maslinovog ulja, soli i papra. S ostatakom smjese začina začinite i kukuruz u zrnu te ga začinjenog rasporedite na podlogu za pečenje. Pecite oko pola sata. Pomiješajte sve pečeno povrće, ostavite da se ohladi.
Pripremite lisnato tijesto tako da ga deset minuta prije pečenja izvadite iz hladnjaka. Potom ga rasporedite po kalupu za pečenje. Po površini dodajte pečeno povrće. Naribajte sir, dodajte svježe narezanu papriku. Poravnajte. Presavinite rubove ukoliko želite te odložite složeni tart u hladnjak na desetak minuta. U međuvremenu umutite jaje s malo vode.
Prije pečenja premažite tijesto s jajetom te pecite tart u pećnici 35 do 40 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju. Pečeni tart ostavite deset minuta da se odmori prije nego što ćete ga narezati na kriške i poslužiti. Ovaj je tart odličan i ohlađen na sobnu temperaturu. Tart poslužite uzveliku zdjelu sezonske salate.

Savjet više – ukoliko kombinacija rajčica, tikvica i kukuruza nije po vašoj volji, poosegnite za patlidžanima, paprikama, brokulom... I naravno, sir je više nego dobrodošao, kušajte verziju s kozjim sirom ili obožavanom fetom!