Tave su u kuhinjama često korišten predmet koji biramo po veličini i tipu jelu koje se našlo na dnevnom jelovniku. Tave su nezabilazne i za pripremu sočnog i hrskavo zapečenog povrća a zasigurno ste se ne jednom zapitali u čemu je tajna ukusnog povrća pripremljenog u tavi?

Pečenje u tavi je tehnika kojom se komad mesa, ribe ili povrća termički obrađuje na višoj temperaturi s ciljem da se dobije hrskava, karamelizirana površina ispod koje namirnica zadržava sočnost te razvija željeni okus. Ta je tehnika od velike važnosti za pripremu mesa ali i povrća i za početak je važno istaknuti kako bez kvalitetne tave nema očekivanog rezutata.

Vrste povrća koje su odličan odabir za pripremu tehnikom pečenja na tavi su gljive, cvjetača (narezana kao odrzak), kupus (narezan kao odrezak ili na komade), tikvice, prokulice... a tajna uspješne pripreme krije se i u ovim savjetima:

1. Nemojte prepuniti tavu jer veća količina hrane stvara i veću vlagu koja usporava proces pečenja izvana. Zato je važno koristiti tavu prikladne veličine ili obrok pripremiti u nekoliko pečenja.
2. Važno je dobro ugrijati ulje prije nego dodate povrće.
3. Ne okrećite prerano, važno je da namirnica dobije smeđe tragove pečenja prije nego što ćete i drugu stranu izložiti pečenju.
4. Namirnicu pripremite u prikladnoj veličini, ne u prevelikim ali niti u usitnjenim komadima.
5. Ne zaboravite podlijevati komad povrća koji pripremate s uljem na kojem pečete.
6. Ova je tehnika odlična i za pripremu povrća (i mesa) koje ćete dovršiti u pećnici.
7. Iskoristite ostatke masnoće od pečenja za pripremu jednostavnog umaka kojim ćete dodatno začini ukusno pripremljeno povrće i to tako da pečeno povrće izvadite iz tave a dodate malo maslaca, sitno nasjeckani luk, kratko pirajte te potom dodate malo senfa i omiljene začine. U dobro povezani umak vratite pečeno povrće (kojem ste održali temperaturu pečenja) te sve zajedno kratko zagrijte. Poslužite toplo!