'Farro salata' često se nađe na jelovniku grčke, ali i talijanske kuhinje. To je izvrsna alternativa hladnoj salati od tjestenine jer se odlično slaže s preljevom, ne bude previše vlažna.

Ova salata odlično ide uz janjetinu ili piletinu na žaru a s obzirom da je zbog ove žitarice jako zasitna može funkcionirati i kao samostalan obrok. Poigrajte se sa stojcima, po želji možete dodati i crne masline ili svježe začinsko bilje te ne štedite na preljevu od maslinovog ulja i limunovog soka.

profimedia-0358364277.jpg
Profimedia 

Farro je drevna mediteranska žitarica i zauzima istaknuto mjesto u mediteranskoj prehrani, stilu prehrane koji zdravstveni djelatnici često podržavaju kao najzdraviji na svijetu. Jednostavan za pripremu, orašasti okus i tekstura čine ga svestranim i prilagodljivim mnogim kuhinjama. Ova cjelovita pšenica bogata je proteinima i vlaknima, izgleda slično ječmu, iako ima malo duguljastije i veće zrno. Farro i ječam mogu se koristiti naizmjenično u većini recepata. Farro je proizvod od pšenice i sadrži gluten.

Sastojci:
1.5 šalica farra
4 šalice pilećeg temeljca
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica morske soli ili po ukusu
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žlice svježeg soka od limuna
1 žlica grčkog začina
1 režanj češnjaka, samljeven
1 šalica rajčice narezane na kockice bez sjemenki
1 šalica krastavca narezanog na kockice bez sjemenki
1 šalica nasjeckane crvene paprike
¾ šalice tanko narezanog crvenog luka
1 šalica izmrvljenog feta sira
sol i mljeveni crni papar po ukusu

profimedia-0169328393.jpg
Profimedia 

Priprema:
Isperite farro vodom te ga stavite u lonac; ulijte pileći temeljac da ga pokrije barem jedan prst (dodajte još vode ako je potrebno). Umiješajte 1 žličicu maslinovog ulja i morsku sol. Zakuhajte tekućinu; smanjite vatru na srednju i kuhajte nepoklopljeno, često miješajući, dok ne omekša, oko 35 minuta ako je od cjelovitog zrna ili oko 20 minuta ako nije. Potom ocijedite, isperite hladnom vodom i ostavite sa strane da se potpuno ohladi, oko 15 minuta.

Pomiješajte 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, limunov sok, grčki začin i češnjak zajedno u velikoj zdjeli. Umiješajte rajčicu, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i feta sir. Umiješajte farro u smjesu dok se potpuno ne prekrije preljevom; začinite solju i paprom. Prije posluživanja salatu ohladite oko 2 sata.