Da se šljive slažu sa svinjetinom davno je poznato, pa vas neće iznenaditi jelo za koje danas donosimo recept. Riječ je o pečenom svinjskom fileu kombiniranom s umakom od svježih šljiva. Šljive su još u sezoni, možemo ih naći na tržnici pa ćemo to iskoristiti i napraviti ovaj ukusan umak. Pazite samo da prilikom kupovine odaberete šljive koje su prilično čvrste kako bi zadržale svoj oblik nakon pečenja.

Sastojci:
1 svinjski file
1 žlica biljnog ulja
1 glavica crvenog luka, narezana na ploške
2 ljutike, narezane na ploške
3 grančice svježeg timijana ili više po ukusu
2 čvrste šljive bez koštica i svaka izrezana na 4 kriške
1 šalica vode
1 žlica balzamičnog octa
1 žličica hladnog maslaca
Sol i papar

plums-gb39466aee_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Svinjski file obilno začinite solju i crnim paprom. Potom zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite filet dok ne porumeni sa svih strana, 2 do 4 minute po strani. Prebacite ga na tanjur. U istoj tavi zatim pirjajte luk s prstohvatom soli dok ne omekša, 3 do 5 minuta. Dodajte ljutiku, smanjite vatru na srednje te kuhajte i miješajte dok ljutika i luk ne porumene i karameliziraju se, oko 10 minuta. Umiješajte majčinu dušicu u smjesu luka; stavite file preko mješavine luka, a četvrtine šljiva, s kožom prema dolje, postavite oko svinjske pečenice. Premjestite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite dok svinjetina ne postane blago ružičasta u sredini, oko 20 minuta. Prebacite svinjetinu i šljive na tanjur.
Stavite tavu na srednje jaku vatru i ulijte vodu i balzamični ocat u smjesu luka. Pustite smjesu da prokuha dok drvenom žlicom stružete zapržene komadiće hrane s dna posude. Kuhajte i miješajte dok se tekućina ne smanji za pola, 5 do 10 minuta; maknuti s vatre. Umiješajte maslac u smjesu dok se ne otopi i umak postane sjajan. Svinjetinu i šljive prelijte umakom i poslužite.