U danima za nama Madrid je bio grad domaćin šestom izdanju važnog gastronomskog događanja - The Best Chef Awards. U velikom je finalu, održanom u raskošnoj palači Cibeles u centru Madrida, objavljena lista od 100 najboljih chefova na svijetu, dodijeljene su prestižne nagrade a večer je završila proglašenjem najboljeg chefa na svijetu. Upravo je ta titula, drugu godinu zaredom, pripala slavnom Dabizu Muñozu, chefu restorana DiverXO iz Madrida. Ova je nagrada potvrda snage i posebnosti koju su prepoznali glasači, jer iza ovog je chefa rad prožet osobnošću, emocijom, uvijek novim, onim što osobni moto chefa Muñoza ističe kroz svako jelo - avant-garde or die.

The Best Chef Awards 2022
The Best Chef Awards 2022 

A u raskošnom su stilu dodijeljena i posebna The Best Chefs Awards priznanja, među kojima je chef Muñoz zaslužio čak dvije nagrade, onu za najboljeg chefa po mišljenju profesionalaca te nagradu City Best, za najbolji madriski restoran. Uz chefa Muñoza dobitnici nagrada su i Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo, Italija) - The Best Pizza Chef; Josh Niland (Saint Peter, Sydney, Australija) - The Best Chef Inovator; Natsuko Shoji (Éte, Tokyo, Japan) - The Best Chef Food Art Award; Pierre Koffman (Tarbes, Francuska 1948.) - The Best Chef Legend Award; Antonio Bachour (Bachour, Coral Gables, SAD) - The Best Pastry Chef; Jessica Rosval (Casa Maria Luigia, Modena, Italija) - The Best Chef Rising Star; Anne-Sophie Pic (Pic, Valence, Francuska) - The Best Chef Dining Experience; Ricardo Camanini (Lido 84, Gardone Riviera, Italija) - The Best Chef New Entry; Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid, Slovenija) - The Best Chef Pristine i Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, Rentería, Španjolska) - The Best Chef Science.

Za istaknuti je kako je dodjeli nagrada sudjelovao i chef Hrvoje Kroflin, chef zagrebačkog restorana ManO2, čije se ime našlo na listi novih kandidata od 100 najboljih chefova na svijetu. 

The Best Chef Awards 2022 The Best Chef Awards 2022

Cilj dodjele The Best Chef nagrada je želja za uspostavljanjem globalne povezanosti između najistaknutijih lidera svijeta gastronomije i fine dininga, pri čemu u prvi plan dolaze ljudi, a ne restorani ili lokacije. Fokus je na chefu, realnim izazovima, pristupu kuhanju i po onome po čemu se izdvaja od sebi sličnih. Kreativnost, inteligencija, strast, inovativnost, održivost, primjena tehnologije ili znanosti i pozitivan društveni utjecaj uz vrhunsko kuhanje elementi su koji stoje iza imena najboljih.

U procesu glasanja sudjeluje više od 300 profesionalaca iz različitih polja – novinara, blogera, fotografa, kritičara, znanstvenika... koji svojim glasovima oblikuju konačnu listu od 100 najboljih. Ovoj završnoj gala svečanosti prethodila su dva aktivna dana koja su kroz formate Area Talks i Food Meets Science, te zanimljive teme i govornike još jednom bili mjestom inspiracije pojedincima iz više od 30 zemalja, svima onima koji će kroz svoj rad nastaviti širiti priče o vrijednim projektima i izuzetnim pojedincima.