Uz restoran Nomu te chefa Redzepija vežemo brojne zanimljive projekte između kojih se posebno ističe Noma Project, nastavak uspješnog i nadasve zanimljivog projekta Noma Ferments, fermentacijskog laboratorija u kojem nastaju veličanstveni Noma okusi. Ali uz priču o Nomi, posebna je i priča o Nadine Levy Redzepi, supruzi chefa Redzepija. U domu Redzepijevih upravo je ona ta koja kuha za obitelj i zanimljivo je prisjetiti se trenutka odprije nekoliko godina kada je na pitanje što njezina obitelj jede kod kuće te jesu li to jela kao u Nomi, Nadine naglasila da osim što kod kuće ona kuha da se pripremaju jela koja nemaju veze s Nomom jer su to klasična domaća jela. Obroci koji okupljaju obitelj, hrana na kojoj odrastaju njihova djeca. Zato je posebna čast uživati u objavama Nadine Redzepy na Instagramu ali i otkrivati recepte dostupne u sklopu Noma Project sadržaja, one koje Nadine kreira zajedno s Nominim chefom Kevinom Jeungom.

U sklopu projekta nedavno je predstavljen Project 002: Wild Rose Vinegar - ocat od divlje ruže. Zanimljiva je priča o proizvodnji ovog octa ali i činjenica da ovaj pocat opisuju kao cvjetni ocat vibrante ružičaste boje i jedinstvene arome koji je svoje mjesto pronašao i u čitavom nizu zanimljivih recepata s potpisom Nadine Redzepi. Jedan od recepata je i onaj za pripremu brzog umaka od cherry rajčica, za koji sama Nadine poručuje da ga možete pripremiti brže nego što ćete skuhati tjesteninu uz koju ćete ovaj umak i poslužiti.

Umak od cherry rajčica (za 4 osobe)
Sastojci:
30 ml maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
200 g slatkih mini rajčica
1,5 žlica octa od divljih ruža
200-300 g tjestenine
sol
svježe mljeveni papar

Priprema:
Zagrijte lonac sa slanom vodom do vrenja. Češnjak nasjeckajte na tanke komadiće te ih ubacite u hladnu tavu s maslinovim ulje. Zagrijte na srednje jakoj vatri. Kad se češnjak počne karamelizirati dodajte cijele rajčice, posolite, poklopite. Kroz 5 do 6 minuta kožica rajčica će se otvoriti te će rajčice postati mekane. Štapnim mikserom blendajte sadržaj kako bi dobili umak. Dodajte žlicu octa od divljih ruža, promiješajte, kušajte, po potrebi dodajte octa, sol i papar. Skuhajte tjesteninu, kuhanu ocijedite, pomiješajte s umakom i poslužite. Sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine kako bi prema potrebi doradili teksturu jela te poslužite s dodatkom maslinovog ulja, papra, sira parmigiano reggiano i listićima svježeg bosiljka.