Komorač je naša namirnica tjedna, ovo aromatično začinsko bilje je u sezoni a pruža nam mnogo mogućnosti. Pisali smo o njegovim dobrobitima te smo donijeli i jedan recept, onaj za salatu s komoračem, a sad ćemo provjeriti recept po uzoru na onaj “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Naime, komorač možemo pronaći u receptima u spomenutoj kuharici s tim da ga se u receptima naziva - koromač. To ne čudi jer ova biljka ima tri ustaljena naziva - komorač, koromač i morač. Pučanstvo otočnih, priobalnih i primorskih područja Hrvatske naziva biljku Foeniculum vulgare,koromač, oblik komorač ograničen je na zadarsko, šibensko i neznatnim dijelom na splitsko zaleđe te na sjeverozapadni dio neretvanske doline, dok je oblik morač ograničen na područja koja se pružaju jugoistočno i jugozapadno od jugoistočnog dijela Neretvanske doline. To je, naravno, sve ista biljka, koja kod nas raste po kamenjarima Hrvatskoga primorja, Dalmacije i otoka (divlji komorač) a koja se redovno koristila u tradicionalnim receptima.

profimedia-0168293091.jpg
Profimedia Divlji komorač

Komorač se poslužuje uz ribu, stavlja se u juhu, salate, blanšira se ili se od njega radi maneštra. Stavlja se u temeljce, list se koristi u jelima sa školjkama ili pak u salatama dok se sjemenke stavljaju u kruh, mesna jela i slane kolače. Poznata je i rakija od komorača a u Dalmaciji se dodaje u travaricu.

Mi ćemo u nastavku istražiti recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice i to za umak od komorača.

Sastojci:
2 žlice masti
1 žlica brašna
2 žlice usitnjenog komorača
1/4 litre temeljca
sol

profimedia-0323505167.jpg
Profimedia 

Priprema:
Prvo napravite zapršku od masti i brašna te u zapršku potom dodajte sitno nasjeckani komorač. Promiješajte te zalijte s temeljcem, pustite da prokuha, začinite i poslužite.