Naša namirnica tjedna je nar a nakon što smo pisali zašto je ovo voće dobro jesti što češće te koliko je prisutno u kulinarstvu, vrijeme je i za nekoliko recepata sa narom. Nar se svakodnevno koristi u kulinarstvu zbog njegovih raznih pozitivnih karakteristika na zdravlje. Od njega se tako pripremaju kolači, želei, sirupi, melase, likeri, sokovi, ocat, čaj pa i vino. Nar stavljamo u salate, umake, u rižota, salse i smoothieje. U nastavku provjerite tri recepta s narom koja mislimo da morate probati!

profimedia-0159702477.jpg
Profimedia 

Začinjena salsa od naranče i nara

Sastojci:
1 šalica sjemenki nara
3 naranče oguljene i izrezane, plus sav preostali sok
Sok od 1 limete
2 serrano paprike bez sjemenki i opne, sitno narezane na kockice – zamijenite jalapeñosom za blažu verziju ili slatkom paprikom za ne-ljute varijacije
½ luka nasjeckanog na sitne kockice
2 žlice sitno nasjeckanog korijandera
2 žličice prepečenih sjemenki kumina
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar

Priprema:
U zdjeli pomiješajte nara, komadiće naranče, sok naranče, sok limete, luk narezan na kockice, korijander, serrano papriku, sjemenke kumina, maslinovo ulje, sol i papar. Sve dobro promiješajte, kušajte i po potrebi dodajte začine. Pustite salsu da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta i poslužite kao prilog.

profimedia-0485745142.jpg
Profimedia 

Totra od čokolade i nara

Sastojci:
225 g neslanog maslaca, plus dodatak za podmazivanje
250 g crne čokolade (70% kakaa), izlomljene na kockice
5 velikih jaja
225 g svijetlog muscovado šećera, protrljanog kroz prste da uklonite grudice
85 g mljevenih badema
50 g glatkog brašna, plus dodatna 1 žlica
Za preljev
150 ml duple kreme
100 g tamne čokolade (70% kakaa), grubo nasjeckane
1 žlica šećera u prahu, prosijanog
šaka sjemenki nara

Priprema:
Obilno namastite kalup promjera 23 cm, zatim obložite podlogu papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180C. Stavite maslac i čokoladu u srednju zdjelu i lagano ih otopite zajedno, bilo u tavi s kipućom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim ostavite sa strane.
Razbijte jaja u veliku zdjelu, dodajte šećer, zatim mutite 5-8 minuta mikserom dok ne postane gusto, poput pjene i udvostruči volumen. Ulijte čokoladnu smjesu oko ruba zdjele, a zatim je spojite velikom metalnom žlicom dok tijesto ne postane ravnomjerno smeđe. Nemojte žuriti, važno je sačuvati mjehuriće koje ste tako pažljivo napravili. Prosijte preko badema, brašna i ¼ žličice soli, zatim umiješajte dok se ne ujednači. Polako ulijevajte tijesto u lim i pecite 30-35 minuta, ili dok se kolač ne digne. Kolač ohladite u kalupu na rešetki. Torta se može spustiti i malo popucati, što je u redu.
Za preljev zakuhajte vrhnje. Stavite čokoladu u zdjelu sa šećerom u prahu, pa preko nje prelijte vruće vrhnje. Ostavite nekoliko minuta, miješajte dok ne postane glatko, zatim ostavite da se ohladi i zgusne 10 minuta. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa na tanjur, zatim rasporedite glazuru po vrhu, pustite da kaplje niz rubove. Ostavite da se stegne nekoliko minuta, zatim pospite sjemenkama nara i ohladite nekoliko sati ili odmah poslužite.

profimedia-0315011211.jpg
Profimedia 

Klasični sok od nara iz kućne radinosti

Sastojci:
5 do 6 većih nara

Priprema:
Nožem za guljenje uklonite dio nara koji izgleda kao kruna. Narežite šipak na dijelove i razlomite ga. To možete najlakše napraviti tako da prvo napunite veliku zdjelu hladnom vodom te da plodove nara razdvojite ispod vode. To pomaže u sprječavanju prskanja soka od nara posvuda. Vodu ocijedite te plodove nara ubacite u blender. Miješajte dok se sve zrna ne zgnječe, ali većina sjemenki još uvijek ostane netaknuta. To obično ne traje više od 15 do 20 sekundi.
Procijedite sok. Primijetit ćete da sok prolazi kroz cjedilo prilično sporo jer je pulpa prilično gusta. Da biste ubrzali proces, gumenom lopaticom pritisnite pulpu na cjedilo. Sok bi trebao brže curiti.
Ulijte sok u čašu za posluživanje. Od 5 do 6 velikih nara trebalo bi dobiti oko 4 šalice soka. Ostaci soka mogu se čuvati u frižideru 5 do 6 dana.