Na pitanje kako pravilno peći butternut tikvu već smo dali odličan odgovor, baš kao i kako pripremiti ukusnu sezonsku juhu s ovim omiljenim jesenskim plodom. Vrijeme je za novi recept u kojem otkrivamo kako je ovaj plod odlična osnova za spajanje različitih namirnica te pripremu jela koje možemo poslužiti samostalno ili kao bogati prilog.
A prije nego što otkrijemo kako pripremiti nadjevenu butternut tikvu za podsjetiti je kako su bundeve bogate vitaminima A, C, i E, beta-karotenima (što otkriva boja mesa) i kalijem, kako ovaj plod sadrži umjerenu količinu škrobi i vrlo malo masnoće, što je dovoljan razlog da se pretvori u slatke i slane delicije. I savjet više, oplemenite bundevu začinima - peršinom, muškatnim oraščićem, cimetom, kaduljom, ružmarinom, lovorom... i otkrit ćete novu dimenziju okusa. Dobar tek!
Nadjevena butternut tikva
Sastojci:
2 muškatne (butternut) bundeve
maslinovo ulje
sol, papar
suhi timijan
150 g riže
4 žlice pinjola ili mljevenih badema
1 mali luk
3 češnja češnjaka
1 crvena paprika
1 velika mrkva
crne masline
200 g sira
1 limun
Priprema:
Operite bundeve, posušite ih i narežite po dužini (na polovice). Izdubite meso. Začinite solju, paprom, timijanom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Skuhajte rižu u slanoj vodi. Na suhoj tavi prepržite pinjole (ili bademe). Nasjeckajte luk i češnjak na sitne komade, popržite na ulju, dodajte papriku i mrkvu narezanu na komadiće i kratko pirjajte. Sve pomiješajte s rižom, pinjolima (ili bademima) i sirom narezanim na kockice. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Izvadite bundeve iz pećnice, napunite ih pripremljenom smjesom, vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta.